Току-що сте се върнали от магазина и бързате да разопаковате вашия нов лаптоп. Първото нещо, което трябва да направите, е да го включите и да започнете да копирате всичките си данни, нали? Е, рано или късно ще трябва да го направите, но не още.

 

Ето първите 5 неща, които трябва да направите с новия си лаптоп, според Android Pit!

1. Свържете го с интернет и актуализирайте системата

Windows ще ви помогне, като ви преведе през стъпките, необходими за свързване към Wi-Fi мрежата, но препоръчително е да започнете с кабелна връзка към модема чрез Ethernet кабел.


Кабелната връзка елиминира всички проблеми, свързани с безжичната мрежа или ниската скорост. Така новия ви лаптоп ще актуализира системата и всички драйвери през първите минути, когато го включите.

2. Изберете подходяща защита срещу онлайн атаки

Обикновено новите лаптопи се предлагат с вече инсталирани антивирусни системи. Първата е Windows Defender (софтуера е дискретен и невидим, защото е интегриран в системата) и антивирусен софтуер, избран и предварително инсталиран от производителя. Първият не може да бъде премахнат, а вторият обикновено е достъпен само за няколко дни като безплатен пробен период. След като изтече срока, премахнете програмата, изтеглете и инсталирайте любимия си антивирусен софтуер.

3. Не забравяйте приложенията на Microsoft

Не бързайте да се дразните на предварително инсталираните програми на Microsoft. Mail и Calendar, например са две много добри приложения за Windows 10. Те не са идеални за заети бизнесмени, които получават по 100 имейла на ден и имат по няколко календара, запълнени с ангажименти, но за обикновените потребители те са много добри и вече са интегрирани в системата, което означава, че не е нужно да ги инсталирате.

 

OneDrive и OneNote могат да бъдат наистина полезни за синхронизиране на важни файлове. Microsoft Edge също се е подобрил и сега има много удобни функции. Също така можете да изтеглите някои приложения на Microsoft в своя смартфон, за да поддържате онлайн живота си напълно синхронизиран.

4. Инсталирайте любимите си програми

Време е да инсталирате любимите си програми. Препоръчително е да направите това, преди да копирате всичките си лични файлове, така няма да губите време в случай на неизправност. След като инсталирате основните програми като Adobe Suite, Chrome, Steam, Spotify, CAD програми или каквото и да е, отворете ги и се уверете, че всичко работи правилно. След като всичко бъде проверено и работи, е време да преминете към стъпка 5.

5. Копирайте само важните файлове и ги защитете

Наистина ли искате да запълнете новия си компютър с файлове, от които нямате нужда? Разумно е да си отделите малко време и да изберете само наистина важните файлове. Документите, снимките, музиката и видеоклиповете могат безопасно да бъдат оставени на външно устройство, което можете да носите в чантата на лаптопа си.

 

След като направите копие на файловете, които сте решили винаги да са ви под ръка, добре е да ги защитите. Антивирусният софтуер не е достатъчен, за да ви предпази от атаките като ransomware, поради което по-добре е да разчитате на софтуер като Acronis Ransomware Protection.

 

Вижте какво да направим ако Windows 10 не се стартира