Няма съмнение, че търсачката на Google е много полезна когато търсим определена информация в интернет. Но остава въпроса дали винаги получаваме най-новата актуална информация.

 

Няма никакво съмнение относно количеството информация, която Google ни връща, но опитайте с няколко търсения и ще видите, че все още се промъкват стари страници, а някои данни имат срок на годност.

 

За някои заявки за търсене, по-старата информация може да е по-надеждна. Но ако искате да прескочите старите резултати и да търсите по дата за най-новите в Google, разгледайте информацията на Make Use Of.

1. Показване на дата с URL адреса

Може да сте забелязали, че на една типична страница с резултати, Google не винаги включва датите на публикуване на страниците до резултатите. Има някои SEO плъгини, които могат да потиснат тези дати в SERP (Search Engine Results Page). Освен това има предимства и недостатъци да се показва датата на публикуване на страницата с резултатите за собствениците на сайтове.

 

Въпреки усилията на създателите на уеб сайтове да скрият дата на публикуване на дадена страница, Google има трикове, с които може да покаже датата на публикуване до всички резултати. За целта обаче, преди да натиснете клавиша Enter, за да започнете търсенето си, трябва да добавите този низ в края на URL адреса:    &as_qdr=y15

 

Например: https://www.google.co.in/search?q=live+wallpaper+ios&as_qdr=y15

Низът в края на URL адреса за търсене показва уеб страници, индексирани от Google през последните 15 години, но вие може да промените тази стойност на по-малка, ако желаете, например: &as_qdr=y4

2. Използвайте инструмента на Google “Any Time”

Завършете търсенето си с ключова дума. Отворете Tools > Any time на страницата за търсене, която се намира точно под лентата за търсене. Изберете опция от списъка. Например изберете Past 24, за да намерите сайтове, актуализирани през последните 24 часа. Забележете, че всички резултати показват времеви маркери, съответстващи на датата на публикуване.

3. Използвайте страницата за разширено търсене на Google

Може да използвате страницата „Разширено търсене“ на Google. Тя може да ви помогне да търсите по тип на файла, права за използване, региона и език. Просто трябва да въведете ключовите думи и да изберете дата от падащото меню „Last update“.

4. Влезте в сорс кода на страницата

За потребителите на Chrome: Кликнете с десния бутон върху уеб страницата, за която искате да намерите датата. Изберете View page source от контекстното меню. В друг прозорец ще се отвори HTML кода на страницата. Натиснете CTRL + F за полето за търсене. Въведете в полето „published” и ще се подчертае датата на публикуването ѝ, включена в HTML мета-тага.

 

За потребителите на Firefox: Кликнете с десния бутон върху екрана. Изберете „View page info“. Превъртете надолу в полето „Page info“ докато не видите мета маркера за датата.
Методите работят само ако са дадени датите за SEO оптимизация.

5. Намерете датата с разширение за Chrome

Finitimus (beta) е удобна малка добавка за браузър, която може да ви помогне да разберете датата на публикуване на дадена уеб страница, без да е нужно да се занимавате със изходния код.

 

Вижте 5 безплатни услуги на Google, които ви костват живота на батерията и поверителността