Google Translate е чудесна услуга, която може да бъде от безценна помощ, когато пътуваме и сме на непознато място без да знаем местния език. Вярно, услугата не е перфектен преводач, но е достатъчно точна, за да ни предаде смисъла на всяко изреченеи или табела. А CNET има и няколко полезни трика, които ще ни позволят да извлечем още повече ползо от Google Translate.

 

Офлайн преводи

Пътуванията в други страни често са свързани с ограничен достъп до интернет. Google Translate разполага с функция за офлайн превод, като новата версия на приложението използва и технологията NMT (Neural Machine Translation). Тя подобрява качеството на превода, като използва наличните ресурси на телефона. За да можем да използваме приложението офлайн, първо трябва предварително да изтеглим пакетите на езиците, които искаме. Това става директно от самото приложение, като се отвори списъкът с налични езици за превод и се натисне бутонът със стрелка надолу до съответния език.

 

 

Маркиране на текст за превод

С изтеглянето на езиците, може да се използва и добавената реалност на приложението. Чрез бутона с фотоапарат се отваря камерата, която разпознава текстовете на табели или документи пред обектива и ги превежда в реално време. Чрез плъзване на пръст върху дисплея и върху избран текст, той може да се маркира. След това се натиска синята стрелка до маркирания текст и той се прехвърля в основния екран на приложението, готов и преведен.

 

 

Режим за разговори

Google Translate помага и за воденето на разговор с друг човек на различни езици. За целта се натиска микрофонът в началния екран на приложението. След това се натиска червеният бутон с микрофон. Това активира режима, който слуша за два едизка едновременно и превежда с текст върху дисплея на телефона.

 

 

Запазване на любими думи и фрази

Ако често търсим превод на едни и същи думи и фрази на различни езици, може да си ги запаметим в приложението и да са винаги под ръка. За целта трябва да натиснем бутона-звезда след като сме превели дадената дума или фраза. Тя ще се запамети в списък, който е достъпен с един бутон в дъното на дисплея.

 

 

Вграден речник

Ако плъзнем предложените преводи нагоре, ще видим и обяснения от вградения речник за съответната дума, както и синоними за нея.  Функцията работи и с практически всички други езици, които се поддържат от Google Translate.

 

Още от Digital: Как да използваме Google Translate във всяко приложение за Android