Може да отваряте Apple Maps всеки ден, за да проверите трафика, да потърсите най-близката бензиностанция или да потърсите ново кафене, но с тези 5 функции, на които обръщат внимание от CNet ще постигнете много повече.

1. Споделяне на направления от вашия Mac на вашия iPhone

Ако използвате приложението Maps на вашия Mac за планиране на пътуване, можете да изпратите упътванията до вашия iPhone, когато сте готови да потеглите.

Имайте предвид, че ще трябва да влезете в iCloud акаунта си и да използвате един и същ Apple ID на двете устройства.

 

В приложението Maps на вашия Mac, кликнете върху Directions. След това въведете началното си местоположение и дестинацията, до която искате да стигнете. Натиснете бутона „Share“, оформен като квадрат със стрелка, разположен в лентата с инструменти в приложението Maps и изберете вашето устройство.

То трябва да е в горната част на списъка. На вашия iPhone ще получите известие, което трябва да докоснете, за да отворите упътванията на вашия телефон.

 

2. Преминаване в 3D режим в Apple Maps

По подразбиране Apple Maps работи в 2D режим. Можете обаче да го промените на 3D режим, като поставите два пръста на екрана и плъзнете нагоре.

 

3. Провеждане на Flyover обиколка

Когато търсите град в Apple Maps, имате възможност да преминете в режим Flyover. Той ви позволява да виждате града от небето и дори да увеличавате и да се приближавате до сградите.

Това може да бъде полезно за преценка на разстоянието между две точки или за търсене на алтернативни маршрути. За да използвате тази функция, потърсете града, който ще посетите и изберете Flyover.

Можете също да докоснете „Start City Tour“ за видео, заснето отвисоко над града и неговите забележителности. Единственият недостатък е, че не всички градове се поддържат от тези два режима.

 

4. Изчистване на историята на местоположенията

Можете да изчистите местата, които най-често посещавате, за да попречите на Apple да съхранява тези местоположения.

Това е важно, ако държите на поверителността си. В приложението Settings отидете до Privacy –> Location Services, превъртете надолу и докоснете „System Services“, превъртете отново надолу и изберете „Significant Locations“.

 

Ще трябва да въведете парола, да използвате FaceID или TouchID, за да преминете към следващата стъпка. След това можете да видите районите, които сте посетили, колко пъти сте ходили и колко време ви е отнело да стигнете до там.

 

За да изчистите историята си, превъртете до края на списъка и докоснете „Clear History“. Това няма да попречи на Apple Maps да регистрира местоположението ви в бъдеще, така че ще трябва да направите още нещо – в горната част на екрана е опцията „Significant Locations“, превключете я на „Оff“.

 

Apple отбелязва, че изключването на тази настройка ще се отрази на много приложения и услуги, които използват персонализирани услуги за местоположение Maps, в това числп Do Not Disturb While Driving, CarPlay, Siri, Calendar и Photos. Нещо, за което трябва да сте наясно, докато използвате телефона си.

 

5. Изключване гласа на Siri, докато навигирате

Можете да изключите гласа на Siri, докато използвате Maps. За целта отворете приложението „Settings“ и изберете „Maps“. Превъртете надолу и докоснете „Driving & Navigation“.

Под секцията „Navigation Voice Volume“ изберете „No Voice“. Тъй като няма да имате гласовите направления, които да ви казват кога да завиете, ще трябва да следите стрелките по картата.

 

Вижте Apple Maps срещу Google Maps – коя услуга да използваме