Проучванията показват, че по-голямата част от потребителите използват повече от 30% от потенциала на своите компютри. Често те дори не са чували за много полезни команди и функции, които имат базово във всеки лаптоп или десктоп. Например шорткътите на клавиатурите, които представляват комбинации от няколко едновременно натиснати бутона.

След като благодарение на нашето подробно видео, вече знаете как лесно да клонирате десктопа на компютъра си чрез виртуален дисплей, днес е време да ви покажем още няколко интересни и полезни бързи команди за Windows, за съществуването на които едва ли подозирате. Ако в други подобни видеа командите са универсални и стават и за Mac, то тези, които ще ви покажем тук са налични само за Windows. Да колкото и рядко да се случва това, понякога Mac не е интуитивно направен.

 

 

Ще започнем с една, която изключително много ще оцените, ако искате да правите две неща едновременно на компютъра си. Например да четете статия в Digital.bg и успоредно с това да пишете в текстови файл. Повечето потребители биха избрали варианта да прехвърлят с бързата команда “Alt”+“Tab“ между двата прозореца. Да, вариант е но няма да можете да четете директно това за което пишете. Най-добре е и двете неща да са едновременно на екрана ви.

По-бавният начин това да се случи е да намалите размера на прозорежда, чрез средната икона горе в дясно. Като последствие можете да моделирате формата и размера на екрана с курсора на мишката или тъчпада, както и да го преместите където ви е удобно по десктопа, а след това да направите същото и с другия прозорец. Има и по-лесен начин, който се нарича “Split-screen“.

 

Отворете първия прозорец, който искате да е активен и натиснете “Windows“ бутона на клавиатурата, на който понякога вместо логото на операционната система пише “Start“, заедно с левия курсор на клавиатурата. Сега отворете втория прозорец и повторете командата, но този път заедно с десния курсор. Двата прозореца вече са един до друг на екраните ви.

 

Често когато използвате няколко едновременно отворени браузъра, различни папки, приложения и други функции на компютрите си, става объркване и губите излишно време в търсене на това от което имате нужда в момента. Повечето потребители използват бързата команда “Alt”+“Tab“, но тя не е достатъчно практична.

Има и още един подобен начин при който се използва курсорът на мишката или тъчпада, като се мести върху тези генерални икони, които най-често се намират в долната част на рамката около дисплея, но понякога са и в горната.

 

Тук ще ви покажем още по-лесен и практичен шорткът. Погледнете иконите на споменатото място - условно ги наричаме първа, втора, трета, четвърта, пета и така до колкото отделни сте отворили.

За да отваряте всяка от тях, натиснете “Windows“ бутона на клавиатурата, на който понякога вместо логото на операционната система пише “Start“. Едновременно с него натиснете съответната цифра, за позицията, която искате да се отвори.

 

Спомняте си, че сте свалили нещо вчера, но как се казваше точно файла и къде сте го свалили, това не си спомняте. В повечето случаи намирането на въпросния файл е мисия, която ще ви отнеме много време, да не говорим за загубените нерви. Има обаче една бърза команда, която ще ви спести и двете. Натиснете бутоните “Ctrl“ и “J“ и на брауз прозорец ще излезне списък с всички свалени файлове.

От тук можете да видите от кои сайтове са свалени те, както и да отворите директно папката в коя сте ги свалили. Ако сте с компютър с Mac операционна система, комбинацията е между “команден“ бутон и буквата “J“.

 

Ако натиснете комбинацията от бутони “Ctrl“ и “H“ на Windows компютър, ще отворите историята на всички сайтове, които сте посетили в брауз прозорците си. От тук можете и да ги възстановите. Ако сте с Mac, то комбинацията е “Команден“ бутон и буквата “Y“.

Очаквайте още полезни и интересни бързи команди за Windows и Mac. Пробвайте ги и със сигурност ще си спестите огромно количество време и нерви.