Ако редовно прекарвате дълги часове пред компютъра, и сутрин се чувствате добре, но до края на деня имате главоболие и болки в очите и се чувствате уморени, причината за това може да е синдрома на компютърното зрение. Това е проблем, който се среща при 90% от хората ползващи интензивно компютър, напомнят от make use of.

 

Синдромът на компютърното зрение се появява, когато очите ви често остават фокусирани върху близък обект много дълго време (като например монитора на компютъра или мобилни устройства). Физически човешкото око не е пригодено за дълготрайно фокусиране. Това винаги е свързано с повишено напрежение на мускулите и намалено мигане, което води до общ дискомфорт и някои други симптоми.

 

5 основни признака на синдрома на компютърното зрение

Ако не сте сигурни дали имате синдром на компютърното зрение, помислете дали имате следните симптоми:

 

1. Умора в очите: При леки случаи, умората в очите може да се установи при бързо фокусиране  върху близки и далечни предмети. Ако очите ви са преуморени ще усетите лека болка. Ако нещата се влошават, умората в очите може да доведе до постоянна болка или дискомфорт около очите.

 

2. Раздразнени очи: Първоначално може да усещате дразнене в очите и когато състоянието се влоши, може дори да започнете да усещате парене. Може дори очите ви значително да се зачервят. Всички тези симптоми са признаци, че очите ви са сухи.

 

3. Замъглено виждане: Може да започнете да виждате замъглено, дори когато очите ви изглежда така, сякаш са правилно фокусирани. Може дори да виждате двойно. Ако причината е синдромът на компютърното зрение, замъгляването ще изчезне след като си починете.

 

4. Главоболие или световъртеж: Както главоболието, така и световъртежът са признаци, че натоварването на очите ви се е превърнало в нещо малко по-сериозно. Трябва да бъдете прегледани от вашия лекар, ако главоболието или виенето на свят продължават повече от ден.

 

5. Болка в областта на врата и рамото: Тъй като зрението ви се влошава и дискомфортът се увеличава, тялото ви ще се адаптира подсъзнателно, за да можете да виждате по-добре. Това води до лоша поза, което пък ще засегне врата, раменете и дори гърба ви. Хубавото е, че е възможно да се възстановите от синдрома на компютърното зрение, но колкото по-рано „хванете“ проблема, толкова процесът на възстановяване ще бъде по-бърз и по-лесен.

 

Как да облекчите и предотвратите натоварването на очите?

1. За незабавно облекчение можете да използвате капки за очи, или така наречените изкуствени сълзи. Дългото стоене пред компютъра причинява сухота в очите, защото е по-малко вероятно да мигате докато обработвате цялата информация на екрана. А по-малкото  мигане означава по-малко влага. За това си наложете да мигате по-често, когато сте пред монитора.

 

2. Проверявайте нивата на влажност в помещението, в което работите на компютъра. Колкото по-суха е средата, толкова по-бързо ще се изпарява влагата от очите ви. Идеалната влажност за работа на компютъра е между 30 и 50%.

 

3. Правете си кратки тренировки за очните мускули. Сигурно сте чували за правилото 20-20-20? Това е ефективен начин за намаляване напрежението в очите, причинено от дългото взиране в екрана. Идеята е на всеки 20 минути прекарани пред екрана, да погледнете нещо което е на разстояние около 20 м, за най-малко 20 секунди.

 

4. Поставете монитора на компютъра в най-добра позиция. Той трябва да е на разстояние около 70-80 см от очите ви. Освен това, горната част на монитора ви трябва да бъде на нивото на очите ви, тъй като трябва да гледате надолу докато работите, а не нагоре.

 

5. Яркостта на екрана има значение. Когато се съмнявате, че тя е правилно избрана, придържайте се към правилото: колкото по-ярко толкова по-добре. По-светлият екран кара вашите зеници да се свиват, което увеличава фокусния диапазон и позволява на очите ви да се фокусират върху екрана с по-малко усилия. Големият текст също е за предпочитане пред малък текст, когато е възможно.

 

6. Помислете за закупуването на чифт компютърни очила. Те имат за цел значително да улеснят фокусирането.

 

Вижте 6 начина, с които един нов монитор може да намали напрежението в очите