Голямо разочарование за потребителите е фактът, че Facebook има навика да контролира това, което може и не може да направим на сайта. Не става въпрос за това, как Facebook постоянно следи вас или други подобни проблеми, а за използването на социалната мрежа и за нейните ненужни ограничения, които ни се налагат.

 

От Make Use Of са издирили правилните инструменти, с помощта на които можем да правим каквото искаме във Facebook. Ето кои са те:

1. Chat Saver (Chrome, Firefox): за запазване на Messenger чат на компютъра

В миналото приложенията за незабавни съобщения като Google Talk или MSN Messenger съхраняваха всички разговори на вашия твърд диск. Това вече не е опция в съвременните приложения за съобщения. Но нещата могат да се върнат по старому с Chat Saver. Разширението работи в Firefox и Chrome. Имайте предвид, че някои чатове може да са твърде големи, за да се изтеглят правилно. В други случаи може да не записват снимките. Не забравяйте, че това е приложение на трета страна, което Facebook всъщност не позволява.

2. Caprine (Windows, Linux, Mac): по-добър Messenger за десктопа

Говорейки за Messenger, Facebook няма официални клиенти за Windows, Mac или Linux. Най-доброто, което можете да получите, е уеб-базирано приложение. Ако искате самостоятелно приложение, не търсете повече, а изберете Caprine. То е изключително пълноценно и включва няколко трика. Например, имате вградени функции, с които може да блокирате останалите, за да не могат те да виждат вашите статуси за "последно видени" или "въвежда". Също така има и приятно изглеждащ Dark Mode, както и поддръжка за известия, стикери и емотикони. С активираните функции за поверителност това е може би най-доброто приложение за тези, които искат да използват Messenger без Facebook.

3. Facebook Backup (Chrome): за лесно изтегляне на снимки и видеоклипове

Опитвали ли сте някога да изтегляте снимки или видеоклипове от Facebook група или събитие? Не е никак приятно. За щастие разширението Facebook Backup съществува, за да улесни живота ни. Кликнете върху логото на разширението, за да видите опции за архивиране на снимки или видеоклипове. Изберете действието и какви изображения искате. Има само имена на файлове, така че може да е по-лесно да ги изтеглите всички и след това да ги сортирате. Facebook Backup също така ще запомни кои снимки сте архивирали, така че да не продължите да изтегляте едни и същи.

4. Friendly (Android, iOS): всичко в едно

Facebook раздели приложението си за мобилни устройства на две – социални мрежи и на приложението Messenger. Дори не можете да осъществите достъп до Messenger чрез браузър на телефона си, имате нужда от приложението. Ако предпочитате старото приложение "всичко в едно", то инсталирайте Friendly. Това персонализирано и просто приложение комбинира News Feed и Messenger. Също така е леко, подобно на Messenger Lite и Facebook Lite.

Friendly също така добавя няколко опции, с които Facebook не разполага. Можете например да филтрирате емисията за новини по ключови думи и да я организирате.

5. YT2FB (Web): споделяне на YouTube видеоклипове като вградени във Facebook

Facebook е във война с YouTube, тъй като желае да стане най-голямата видео платформа. В тази битка обаче компанията стана малко дребнава. Когато споделяте YouTube видеоклипове във Facebook, във фийда се показва по-малко, няма да се възпроизвежда автоматично и често изисква приятелите ви да го отворят в нов таб. YT2FB предлага по-добър начин за споделяне на такива видеоклипове.

 

Вижте 7 полезни Facebook функции, които може би не знаете