В бъдеще изкуствения интелект все по-осезаемо ще навлиза в ежедневието ни. И докато много от работните места ще бъдат заменени от роботи, то ние хората пак няма да останем без работа. От Venture Beat смятат, че тези 5 нови професии ще се появят в ерата на роботите.

1. Учител по роботи

Роботите ще бъдат разположени навсякъде – от класната стая до болниците, но кой ще "преподава" тази нова вълна от умения, които хората трябва да владеят, за да могат да се ползват от тях и по-важното, кой ще научи роботите как да ни служат?

 

Докато роботизираната автоматизация на програмирането (RPA) изисква интензивен фокус върху програмирането на повтарящи се задачи, AI е тук, за да осигури структурирани резултати от неструктурирани входове. "Обучението на учители" се очаква да придобие съвсем ново значение.

2. Адвокати на роботите

В Обединеното кралство и в Европа вече се изготвят регламенти, които да уреждат използването и създаването на роботи и изкуствен интелект. Това включва статут на "електронно лице", възложено да адресира правата и отговорностите на програмираните с AI роботи и да обхване всички извършени от тях действия.

 

Какво означава това? Е, накратко това означава, че правителствата осъзнават опасността и вредата която изкуствения интелект може да причини на хората. Това също означава, че роботите, заедно със собствениците и създателите им, могат да бъдат съдени.

3. Ръководител на роботизирана и човешка оркестрация

Днес пред бизнесът не стои въпроса човек или машина да избере, важен е избора на подходящата технология или подходящия човек за дадена работа. Въпросът е как ще се управлява разпределението на труда. Платформите за оркестрация на роботизирани услуги вече са налице в по-модерните центрове за споделени услуги, но тъй като изискването за по-голяма оркестрация между автоматизацията, хората и AI продължава да расте, това също ще доведе до нуждата от експерти в тази област.

4. Ръководител на трансформацията

Има милион различни компании и технологично ориентирани решения, целящи да направят дигиталната трансформация бързо и безпроблемно, а с конвергенцията на AI и големите данни, учените ще могат да извличат нужната им информация, ежедневно. Анализирането на данните обаче няма да се извършва от роботи, а от хора експерти.

5. Мениджъри на автомобилни паркове

През следващите няколко години нашите автомобили все повече ще заприличват на компютри, благодарение на мощността на AI и IoT. Тези автомобили ще бъдат синхронизирани с приложения, базирани на местоположението, които ще позволят на автомобили намиращи се на едно и също място да общуват и да споделят данни, като например пътни условия или скорост. Превозните средства ще могат да се възползват и от AI, за да научават маршрути и рутинни процедури. Разбира се тези коли освен всичко друго ще могат да се движат и сами, но първо не всички модели ще са напълно автоматизирани и второ човек винаги ще бъде нужен.

 

Вижте какво трябва да знаем за изкуствения интелект