Аndroid е най-популярната операционна система за смартфони с най-голямата колекция от приложения, разнообразни възможности за персонализация и постоянни актуализации. Google постоянно работят над нови идеи и вече са готови с бета версията на Android 11

Това ни позволява не само да тестваме, но и да разберем повече детайли за подобренията в платформата. Както можем да очакваме интерфейса ще претърпи интересни промени, които да ни спестят ценно време, докато използваме смартфоните в своето ежедневие.

Разработчиците на Google вече разкриха част от новите функции, като сега TheVerge акцентират върху интеграцията на онези елементи, които ще имат практично приложение за повече хора. Ето и кои са те: 

 

 

1. Нотификации и мултитаскинг

Google са се погрижили да ни предоставят още повече възможности да виждаме, управляваме и организираме нотификациите от любимите ни приложения. Собствениците на смартфони с Android 11 ще имaт повече контрол над уведомленията в категориите “Alerting Notifications” и "Silent Notifications”.

Чат комуникацията с приятелите ви ще се показва под формата на "Bubbles" икони, които плават над другите активни прозорци. Така може да имате постоянен достъп до най-актуалната информация свързана с най-важните за вас хора. Android 11 въвежда изцяло нова секция с името "Converstaions", където ще контролирате разговорите от всичките си приложения. 

Активирането и спирането на "Do Not Disturb" режима също е актуализиран, за да бъде още по-полезен инструмент да получаваме и блокираме входящите съобщения от профилите ни.

 

2. Мултимедия и скрийншоти

Смартфоните имат големи дисплеи с висока резолюция и 120Hz екрани с поддръжка на HDR 10, които позволяват буквално да се потопите в нещата, които гледате. Обикновено нотификациите за мултимедия се появяват  в горната част на панела за нотификации, когато гледате видео или слушате музика.

Новата версия на платформата, обаче предлага интеграция към "Quick Settings" менюто. Google са актуализирали и интерфейса за скрийншоти, като вече ще виждаме плаваща икона на началния екран. По този начин ще можем лесно да редактираме, добавим снимка или извършим друга корекция на изображението, когато получим ъпдейт към Android 11.

 

3. Power меню и начален екран

Потребителският интерфейс на смартфоните се различава значително от операционните системи за настолни компютри. Разработчиците се стремят да акцентират върху отделни секции на екрана, в който е най-удобно да използваме пръстите си и взаимодействаме с тъчскрийна.

Android 11 предлага обновен Home Screen, където имате икони за бърз достъп до всичките смарт джаджи в интелигентните домове. Едно кликване е достатъчно да регулирате осветлението и да навигирате с визуални контролери от Google Home приложението.

 

4. Гласови команди и разрешения 

Компанията продължава традицията да блокира приложения, които работят във фонов режим. Тази функция е активиране по подразбиране. Новите идеи на Google включват и възможност за рестартиране на настройките и разрешенията за отделни приложения, които не са използвани от дълго време. 

Усъвършенстваните алгорими с изкуствен интелект на Google разбират още по-добре контекста и визуалните елементи на обектите, за да бъдат още по-полезни за бизнеса и обикновените потребители.

 

5. Клавиатура и емоджита

Gboard е важна част от Android екосистемата и ежедневно улеснява комуникацията на милиони потребители. Новият ъпдейт ще ни позволи да използваме над 5000 различни комбинации за персонализиране на стикери и емоджита. Информацията от "Auto-Fill" заявките няма да се съхранява в сървърите на Google, за да се гарантира максимална безопасност.

Актуализациите включват още Dark Mode и Picture-In-Picture режимите. Предвидена е възможност да "закачате" приложения в списъка.

 

 

Oще от Digital: Android 11 ще поддържа функция за споделяне на батерията с други смартфони