Мислите си, че Сте много над Wikipedia? Разбираме Ви. Защото в Wikipedia всеки може да публикува, каквото пожелае и другите да го четат и да вярват. Но има нещо друго, свързано с Wikipedia, което може би не знаете. Тя има цял раздел, посветен на възможно най-откачените и луди неща, които можете да прочетете. Това са достоверни, истински статии, основани на факти, но просто са или много странни, или плашещи, или отвращаващи. Ако искате да добавяте статии там, има специални критерии, на които информацията Ви трябва да отговаря. В тази статия цитирана от MakeUseOf ще Ви покажем едни от най-лудите статии, които можете да откриете там.

 

Colletto Fava: огромен, ужасяващ розов, плюшен заек в Италия


Сладък? Обезпокоителен? Обезпокоително сладък? Как бихме могли да наречем огромен плюшен заек, поставен на хълм в областта Пиедмонт в Италия, който е 60 метра дълъг и 6 метра висок, с излизащи вътрешности? Проектът е осъществен през 2005г. от Австрийската група Gelitin, които твърдят, че това е произведение на изкуството и хората трябва да го уважават. Ние, всъщност нямаме никаква представа с каква цел е бил сложен там, освен да плаши децата, които се качват да карат колело. Също така, би могъл да служи за място за почивка, ако се изкатерите до горе, въпреки, че вече почти се е разградил в последствие от природните явления и времето. Но не се притеснявайте, направен е от материали, които на замърсяват природата.

 

Голямата смрад: времето, когато Лондон миришел на канализация

Хората непрекъснато говорят, че Париж мирише странно, но може би този стереотип трябва да принадлежи на Лондон. Има ли друго място, където реката е миришела толкова лошо, че правителството и цялата столица са спрели работа?

През 19 век, и по-точно 1858г. цялата канализация на Лондон е отивала в река Темза. Миризмата е била толкова лоша, че нищо не помагало и правителството било принудено да се евакуира за през лятото. Сигурно се досещате, че заедно с миризмата и мърсотията идват и инфекциите. Настъпила епидемия на холера, дифтерия и скрофулоза и до зимата на 1859 година имало над 14 000 жертви.

Новата канализация била изградена от Джоузеф Базелгете. Състояла се от огромни канали, които отклонявали отходните води на изток от Лондон към морето и те се вливали там при отлив. Новата система била толкова добра, че част от нея още функционира и днес.

 

Дамата на времето от Гринуич: търгуване с време

В миналото, още много преди да се появят умните часовници, ме е можело просто да попитаме за времето. Ако сме искали да узнаем точния час, е трябвало да си платим.

Може би най-големият продавач на време е била Рут Белвил. Нейният баща, Джон Белвил, се е занимавал с този бизнес през целия си живот и ѝ го е предал малко преди да почине. Всяка сутрин той отивал до Обсерваторията в Гринуич, за да свери часовника си - това бил най-точният часовник в цяла Англия. След това се качвал в своята кола, теглена от кон и разнасял времето до клиентите си. След това Рут, дъщеря му, взела бизнеса и продавала часа на стотици хора дневно. Правела го до 1940 година, съревновавайки се с телеграфните служби и много по-точните часовници на пазара.

 

Два глобални замърсителя – един откривател

Може да се каже, че Томас Мидгли е човекът, който е въздействал повече на атмосферата, отколкото всеки друг организъм в нея.

Може би никога не Сте чували името на този човек, но със сигурност Сте чували за оловното отравяне и озоновите дупки. За тях трябва да благодарим на Томас Мидгли. Той е човекът, който е изобретил оловния бензин (като днешния бензин, само че с олово в него). Този вид гориво е предотвратявал тракането в двигателите на колите, но, когато е изгарял, оловото се е отделяло във въздуха, натравяйки незнайно колко много растения, животни, а дори и хора.

Но той не е спрял до тук. Скоро след това е изобретил фреонът (или още хлорфлуорвъглеводород), който е органичното вещество, образувало дупката в озоновия слой и довело до глобалното замърсяване и затопляне. То се е използвало при производството на хладилници и спрейове за коса.

 

Започва да прилича на Коледа

 

Spirobranchus giganteus е морски охлюв, който е конична спирала от цветове и шарки, наподобяващ много коледна елха. Малко странна и кичозна коледна елха, но формата е същата. И все пак, няма нужда да ходите на Карибските острови, за да ги видите – достатъчно добре се справят и в аквариум с подсолена вода.