През годините навярно често се чували, че трябва да правите резервно копие на вашите данни. Ако използвате електронни устройства независимо дали тези устройства са лаптопи, смартфони, или дори фотоапарати, ваша отговорност е да запазите данните си в безопасност.

 

За някои потребители архивирането на данни звучи като сложен процес, но реално това не е така. От Make Use Of ще ни кажат всичко, което трябва да знаем за архивирането. Така ако имате пропуски ще научите лесно всичко, от което имате нужда, за да започнете да архивирате редовно дигиталните си файлове .

Защо трябва да правим резервни копия на файловете си?

Архивирането на нашите файлове е важно, защото по ред причини може да се случи така че да нямаме достъп до тях. Има много неща, които са извън нашия контрол, и които могат да се случат без наше знание. Например, да предположим, че системата ви се е заразила с вирус, който е разрушил вашия твърд диск или държи вашите файлове като заложници. Независимо как се е стигнало до този лош сценарий, вашите файлове са загубени завинаги. Не би ли било чудесно тогава в подобни моменти да имате копие на тези файлове на друго място?

Кои файлове да архивираме?

Общото правило гласи, че трябва да направите резервно копие на всеки файл, който не искате да загубите – музика, филми, снимки, юридически документи, лични бележки, конфигурационни файлове и други. Някои хора искат да направят резервно копие на всичко, и няма нищо лошо в това, но има някои неща, които трябва да имате предвид, преди да започнете:

- Архивирането изисква пространство за съхранение. Това е без значение за малките файлове като Word и PDF документите или конфигурационните настройки. Но ако искате да направите резервно копие на музикалните и видео колекциите си, които са десетки или стотици гигабайта големи, тогава ще трябва да се ограничите само до любимите си.

 

- Архивирането изисква време, за да се създаде. По-малките файлове няма да ви създадат проблеми, но копирането на 100 GB колекция от видео игри може да отнеме много дълго време, в зависимост от скоростта на връзката ви. Възстановяване на тези архиви също ще отнеме много време.

 

- Не забравяйте да направите резервно копие на по-малко очевидните неща. Настройките например са толкова важни, колкото файловете ви, а в някои случаи дори и по-важни.

Колко често трябва да се правят резервни копия?

Трудно може да се даде конкретен отговор на този въпрос, защото той е различен за всеки. Но като общо правило може да се приеме следното: колкото по-често променяте вашите файлове, толкова по-често трябва да ги архивирате.  

Къде да съхраняваме нашите резервни копия?

Най-общо казано, има две възможности: местни архиви и онлайн бекъп. Всеки един от тях има своите плюсове и минуси, но в идеалния случай, вие трябва да използвате и двата метода.

- Местните архиви се съхраняват на място, до което имате физически достъп. Това може да е втори лаптоп, външен твърд диск или дори USB флаш устройство. Предимството тук е, че имате пълен достъп и контрол по всяко време. Освен това, този метод на съхранение, често предлага далеч по-големи капацитети от метода за онлайн съхранение. Недостатъкът е, че, ако искате повече пространство, ще трябва да инвестирате в нови устройства за съхранение, а това може да ви струва доста пари.

 

- Използването на облачна услуга за съхранение е другата възможност която имаме. Такива услуги са Dropbox и Google Drive. Този метод има два недостатъка. Първо, качването на файлове в интернет е много по-бавно, отколкото прехвърлянето им директно върху физическо устройство. Второ, данните ви са в ръцете на услугата за онлайн съхранение. Това означава, че ако хакери разбият защитата на сървърите на компанията, вашите данни могат да бъдат откраднати, а това е нещо, за което не можете да направите нищо по въпроса.

 

Вижте какви устройства се използват за архивиране на информация