Погледнете екрана на телефона си. Той е плосък, нали? В продължение на десетилетия, дисплеите на нашите джаджи са плоски, макар вече да виждаме все повече устройства в това число телевизори, монитори, смартфони с извити дисплеи. Въпросът сега, обаче, е: какво следва?

 

Предстои ерата на устройствата със сгъваеми дисплеи, смятат от techradar и по тази причина са съставили списък с 5 неща, които трябва да знаете за огъващите се дисплеи.

1. Огъващ се и извит дисплей не е едно и също нещо

Извитият дисплей на Galaxy S7 Edge е впечатляващ, но той не може да се огъва от потребителя. От години, инженерите търсят начин да създадат екран, който няма да се счупи когато бъде сгънат няколко пъти. Това е огромно предизвикателство, но вече има напредък в тази област. Преди седмици, един от основните доставчици на Apple, Japan Display представи 5,5-инчов екран, който може да се огъва. Дисплеят е с разделителна способност Full HD (1 980х1 080 пиксела, 401ppi), максимална яркост 500 cd/m² и контраст 1500:1. Снабден е с функция за пестене на енергия и може да работи на честоти 60, 30 или 15 Hz. Гъвкавостта е постигната чрез замяна на стъкления слой с пластмасов.

2. Дълготрайността е огромен плюс

Едно от най-големите предимства на огъващите се дисплеи е, че те ще направят джаджите ни по-трайни. Телефоните с огъващи се дисплеи могат да се огъват под въздействието на човека, така счупените екрани ще останат в миналото. За съжаление обаче ще мине известно време, преди нашите телефонни да получат такива дисплеи.

 

На този етап, анализаторите казват, че огъващите се дисплеи ще използват пластмаса, вместо стъкло, но самата пластмаса също не е съвършена, тъй като тя все още може да се счупи при достатъчно напрежение. Производители като Corning в момента работят върху огъващи се стъкла. Corning имат разработено такова стъкло, наречено Willow, което планират да използват за всички устройства – от телефони до телевизори. Willow е с дебелината на лист хартия и може да се огъва точно като него, без да се повреди.

3. Samsung, LG и Apple са сред производителите решени да използват огъващи се дисплеи за устройствата си

Според слуховете, в скоро време, три от най-големите производители на телефони ще представят свои модели телефони с огъващи се дисплеи. Така например, Samsung се очаква да представи Galaxy X със сгъваем дисплей до края на 2017 година. LG също се подготвят да зарадват потребителите със своя версия на тези джаджи, а Apple обмислят дали да използват огъващите се дисплеи на Japan Display за iPhone. Това според повечето анализатори обаче не означава, че ще видим скоро сгъваме iPhone. 

4. Потенциални приложения

Един от основните въпроси около огъващите се дисплеи е, защо ни е нужна подобна технология? Най-голямата полза от сгъваемите дисплеи е трайността. Огъващите се екрани ще абсорбират въздействието по-добре от стъклените структури и по този начин ще направят джаджите по-устойчиви.

 

Освен това благодарение на огъващите се дисплеи, джаджи като смарт часовници и смарт гривни биха прилепвали по-добре към ръцете ни, а телефоните биха станали по-удобни за носене, защото ще могат да се огъват и стават по-компактни. Теоретично, смартчасовниците със сгъваеми дисплеи може да имат по-големи екрани, които да се обвиват около китката за показване на повече информация. Автомобилната индустрия  също би могла да се възползва от огъващите се екрани за дигиталните табла пред водачите.

5. Най-големите предизвикателства

Концепцията на огъващите се дисплеи не е нова, но все още никоя компания не е успяла да представи на пазара такава джаджа. Защо ли? Изработването на такива дисплеи е трудна работа, а проектирането на устройство, което човек използва ефективно е още по-трудно. За да се създаде гъвкав продукт, производителите трябва да разберат как да направят различните вътрешни компоненти гъвкави. Батериите са особено трудни за направа по този начин, тъй като сегашната технология изисква батериите да поддържат формата си. При огъване на съвременните батерии  може да се получи късо съединение, а при твърде силен натиск на корпуса, може да се взривят. LG и Samsung от години разработват гъвкави батерии, но технологията все още не е готова за да я видим в продукти.

 

Вижте какво трябва да знаем за прегарянето при AMOLED дисплеите