Windows 11 е вече наличен за итегляне. Това е първата изцяло нова версия на операционната система от 6 години насам. Платформата предлага доста промени визуално, като не всички от тях са харесвани и желани от потребителите. Добрата новина е, че повечето от тях могат да се деактивират и да се използват по-познатите алтернативи, съобщава Mashable. Ето 5 неща, които трябва да знаем, преди да инсталираме Windows 11.

 

 

Любопитно: Какви са минималните хардуерни изисквания за Windows 11

 

Старото Старт меню е налично

Една от първите промени, която ще забележи всеки потребител на Windows 11, е различното Старт меню. То е разположено в средата на лентата със задачи, а не в долния ляв ъгъл. Идеята не се харесва на всички потребители, но за щастие може да се върне старото положение.

 

 

Ако искате да пробвате новото меню, има известни разлики с досегашното. Няма ги динамичните плочки, а се дава повече пространство на икони за бърз достъп до приложения, които потребителят може да добавя и променя. Има и бутон за отваряне на пълния списък с приложения. Търсачката също е вградена в Старт менюто, като е преместена в горния му край.

Като цяло промените са предимно визуални. Основните функции и задачи на Старт менюто си остават същите, но потребителите имат повече възможности за персонализация.

 

Любопитно: Кои процесори на Intel, AMD и Qualcomm ще са съвместими с Windows 11

 

Виртуални декстопи

Друга голяма новост е възможността за създаване на виртуални десктопи в Windows 11. Всеки от тях може да е подреден и конфигуриран за различни цели – например десктоп с икони и настройки за всички игри, десктоп за работа със служебни приложения и др.

 

 

Потребителят ще може да използва тези виртуални десктопи паралелно и да превключва между тях по всяко време. При това те ще позволяват едновременна работа с приложенията в тях. Така ще може да се продължава работата с тях от точното място, до което потребителят е стигнал, без да се налага да затваря приложения.

 

По-лесна работа с няколко прозореца

Още една полезна новост в Windows 11 е функцията за по-лесно подреждане на няколко прозореца на екрана. Това е Snap Layouts, като потребителят може да избира от няколко готови шаблона как да се подредят два или повече отворени прозореца. Дори може да избира кой прозорец в коя част на екрана да се подреди.

 

 

След това Windows 11 автоматично ще подреди прозорците по зададения начин. По всяко време потребителя може ръчно също да променя размерите на прозорците и да ги преподреди както иска. Целта на функцията е да улесни ежедневието на потребителя и да му помогне да извлича максимума от всеки десктоп и приложение.

 

Полезно: Ако искате Windows 11, може да се наложи да си купите нов компютър

 

Уиджетите се завръщат

Windows винаги е имал уиджети, но те дълго време бяха „скрити“ и практически не се използваха. Windows 11 ще им обърне повече внимание, като ще има цяла секция за тях. Те ще са в плъзгащо меню, което може да се отваря с един бутон. Ще има уиджети за времето, новини и всякакви други функции.

Потребителят ще може да добавя и маха уиджети по всяко време. Очакванията са програмистите постепенно да създават още уиджети и функции за тях, но това ще зависи в голяма степен и от интереса на потребителите към функцията.

 

 

Повече достъпност

Windows 11 ще обърне внимание и на функциите за достъпност за хора в затруднено положение. Обновеното меню Accessibility ще е преместено в лявата странична лента и ще предлага всички релевантни функции.

 

 

Сред тях ще са вече познатите възможности като контраст, добавяне на текстови обяснения, прочитане на функции и менюта и др. Windows 11 ще подрежда функциите по групи, което ще направи откриването и управлението им по-удобно и по-лесно.

 

Още от Digital: Windows 11 ще ни даде още една причина да изберем Android вместо iOS