Вече от няколко дни Microsoft започна поетапното разпространение на Windows 10 Fall Creators Update. Това е вторият голям ъпдейт за операционната система през тази година и се разпространява безплатно. Новостите не са много, но са полезни и практични, а всички запалени фенове на компютрите винаги искат да са сред първите, които ползват нов софтеур. MUO припомня пет неща, които е добре да се направят преди да се инсталира ъпдейтът.


Изчакайте правилния момент

Много е изкушаващо човек да е сред първите инсталирали нов софтуер, но това не винаги е добра идея. Особено, ако системата има проблеми и се нуждае от обновяване. Но с всеки нов ъпдейт, винаги е възможно да има проблеми. Затова не е лоша идея да се изчакат няколко дни, за да може проблемите да бъдат открити и решени.


Направете си Windows Recovery Drive

Ако все пак инсталирате обновлението и има проблем, може да се наложи преинсталация на Windows. В такив случаи е добре да имате т.нар. Windows Recovery Drive, което може да се направи и на USB памет, която е с капацитет поне 8GB. В старт менюто може да напишете Create a recovery drive и да следвате инструкциите. Така ще имате копие на Windows за всеки случай.


Запишете си ключовете за регистрация

Windows 10 обикновено запомня регистрацията и т.нар. продуктови ключове, но все пак е добре да ги имате на сигурно място. Те ще са нужни и при преинсталция от нулата. Може да ги видите лесно чрез приложението ProduKey, което е безплатно. То може да покаже дори ключовете за допълнителни програми като Office, Autodesk и др.


Използвайте System Restore

System Restore има спорна ефективност, но понякога може да помогне, особено ако става дума за по-малки проблеми. Затова е добра идея функцията да е активирана. Може да го направите като в старт менюто напишете restore и изберете Create a restore point.


Резервни копия на важните данни

Добра практика е твърдият диск да е разделен на няколко партиции и Windows да е разположен на една от тях само за него с прилежащия софтуер. Така се намаляват загубите на данни при преинсталации на чисто. Все пак проблеми винаги са възможни, затова е добра идея да имате резервни копия на най-важните си данни на друго устройство или отделен хард диск.

 

Още от Digital: Windows 10 Fall Creators Update ще предпазва от пиратстването на нелегални игри