Независимо колко бърза е вашата интернет връзка, може да се случи така, че нещата да се забавят значително. В такива моменти започваме да гадаем на какво се дължи проблема. Когато се свързвате към безжична мрежа (Wi‑Fi), скоростта на интернет връзката може да се влияе от местоположението на рутера, от настройките на каналите и др.

 

Полезно: 5 лесни начина да защитите Wi-Fi мрежата си

 

Ето кои неща, трябва да избягвате, когато усетите, че вашата Wi-Fi връзка се забавя, според Network World.

Стари безжични протоколи и протоколи за сигурност

Използването на по-старите протоколи за сигурност във вашата Wi-Fi мрежа значително намалява производителността. Например, 802.11ac може да поддържа скорости на данни над 1000 Mbps. Но ако сте конфигурирали WEP или WPA защита, скоростите на пренос на данни ще бъдат ограничени до 54 Mbps.

 

Това ограничение се дължи на онези типове защита, използващи метода на криптиране Temporal Key Integrity Protocol (TKIP). Така че, за да се гарантира, че старите методи за сигурност на Wi-Fi не забавят мрежата ви, активирайте защитата само с WPA2, като използвате Advanced Encryption Standard (AES). Не избирайте WPA / WPA2-смесен режим или WPA2-TKIP.

 

Ако имате по-стари Wi-Fi устройства, които не поддържат WPA2-AES сигурност, вижте дали има актуализации на фърмуера, които добавят тази възможност. След това обмислете добавянето на USB или PCI адаптер за Wi-Fi към компютъра или устройството, за да му осигурите съвременна Wi-Fi връзка.

 

Ако тези адаптери не се поддържат, помислете за безжичен мост за устройствата, които също имат Ethernet връзка. Обмислете да създадете отделен SSID с по-стари протоколи, активирани за стари устройства, или да замените изцяло старите Wi-Fi устройства.

По-малко използване на честотата от 5 GHz

В гамата 2.4 GHz има 11, 20 MHz канали или 1, 40Mhz. Тези канали се припокриват един с друг. На 2.4Ghz, единствените канали, които не си взаимодействат  са 1, 6 и 11. Въпреки че 5 GHz предлага 24 канала от 20MHz, като 12 канала са непокриващи се. По този начин в тази лента има по-малка вероятност за намеса между вашите AP (точки за достъп) и други съседни мрежи.

 

Трябва да се опитате да имате колкото се може повече Wi-Fi клиенти във вашата мрежа, които използват  честотната лента от 5 GHz, за да увеличите скоростта и производителността. Обмислете възможността за модернизиране на всичките ви 2.4 GHz Wi-Fi клиенти на двубандови, тоест използващи едновременно 2,4 GHz и 5,0 GHz честота. Освен това, използвайте функционалността за насочване на обхвата в AP, за да увеличите шансовете на двубандовите клиенти да се свързват с 5 GHz вместо с 2,4 GHz.

Неправилно задаване на AP канали

В гамата 2.4 GHz каналите се припокриват един с друг. За тази по-ниска честотна лента, опитайте да се придържате към неприпокриващите се канали – 1, 6 и 11 при 20 MHz ширини на каналите. Въпреки че повечето AP и безжични контролери имат функция за автоматичен избор на канал, понякога тя не работи добре. Ако се наложи сами настройвате каналите.

Използване на ниски скорости на предаване на данни

Точките за достъп имат контрол върху това, какви скорости на данни се поддържат за връзките с Wi-Fi клиентите. Когато AP поддържат най-ниските ставки за данни, това означава, че ще приемат бавни / лоши връзки. Въпреки че AP, които не поддържат най-ниските ставки за данни, ще понижат по-бързо Wi-Fi клиентите, това обикновено не е проблем.

 

Полезно: 6 безплатни програми за тестване на Wi-Fi мрежи

 

Не искате Wi-Fi клиентите да останат свързани с AP, когато връзката стане твърде бавна, тъй като това ще забави общата производителност на мрежата. Ако Wi-Fi мрежата е правилно проектирана с добро покритие, не би трябвало Wi-Fi клиентите да търсят най-добрата точка за достъп твърде дълго и да не се придържат към AP, което осигурява по-бавна връзка.

 

Ако е възможно, помислете за изключване на най-ниските скорости на предаване на данни: 1 - 12 Mbps. Ако имате мрежа с висока плътност с голямо покритие, обмислете възможността да изключите допълнителни тарифи, може би дори до 54 Mbps.

Липса на дизайн и конфигурация

Лошият безжичен дизайн и / или конфигурация може да доведе до проблеми с производителността на Wi-Fi. Инструменти като Airmagnet и Ekahau могат да ви помогнат. Те могат да ви помогнат за идентифициране на интерференция между каналите и при задаването на подходящи канали. И не проектирайте мрежа единствено на базата на покритието, но и на база производителност и плътност на потребителите.
 

Вижте най-често срещаните проблеми с Wi-Fi сигнала и как да ги решим