Най-често задавания въпрос от собствениците на компютри по целия свят е „Защо компютърът ми е толкова бавен?“. За съжаление, основната причина за проблема най-често не е компютърът, а човекът, който работи с него.

 

Начинът, по който използвате компютъра си, може да удължи живота и производителността му, или да допринесе за по-бавната му работа. За да определите какъв потребител сте и как да промените това, което вършите неправилно, ще ви помогне информацията на Make Use Of.

1. Инсталиране на твърде много приложения

Първото нещо, което много хора правят, когато си купят нов компютър, е да започнат да инсталират толкова софтуер, колкото могат. Няма нищо лошо при инсталирането на софтуер, но всяко приложение, което инсталирате, по някакъв начин консумира ценни компютърни ресурси.

Приложенията консумират RAM

Много разработчици на софтуер предпочитат да добавят към софтуера си функция, която позволява да се изпълняват във фонов режим. Това прави софтуера достъпен известно време от лентата на задачите. По време на процеса на инсталиране когато бъдете попитани дали софтуерът може да работи в лентата на задачите (или като услуга), трябва да изберете „Не“, освен ако това наистина е функция, от която се нуждаете.

 

Можете да видите кои приложения консумират най-много RAM, като отворите Task Manager и сортирате процесите по памет. Ако видите куп работещи приложения, които не разпознавате, възможно е да сте инсталирали твърде много приложения, без да сте мислили много. Може да се наложи да деинсталирате приложенията, които никога не използвате.

Приложения, които се стартират при зареждането на компютъра

Разработчиците на софтуер също така искат да прехвърлят софтуера си в списъка на "стартовите приложения" на компютъра ви. Обикновено имате възможност да се откажете от това, но малко хора наистина обръщат внимание на процеса на инсталиране. А това води до набор от приложения, които се стартират всеки път, когато зареждате компютъра си. С течение на времето това драматично забавя времето, необходимо на компютъра ви да се зареди.

 

Можете да разберете кои приложения се стартират при зареждането на компютъра, като стартирате Task Manager, и кликнете върху таба „Startup“. На компютри, работещи с версии преди Windows 10, ще трябва да отворите прозореца „cmd“ и да въведете MSCONFIG за достъп до списъка със стартови програми.

 

Съвет: Инсталирайте само приложения, от които наистина се нуждаете и редовно деинсталирайте софтуера, който вече не използвате. По време на инсталацията обръщайте много внимание на настройките, които ви позволяват да забраните стартирането на приложението при стартиране на компютъра. 

2. Никога не рестартирате

Много хора никога не изключват компютрите си. В повечето случаи това е, за да пестят време следващия път, когато искат да използват компютъра. За съжаление, рядкото рестартиране на компютъра забавя работата му.

 

Съвет: Изключвайте компютъра си всяка вечер. Това не само ще помогне на компютъра ви да работи бързо, но също така ще пести електричество.

3. Злонамерен софтуер

Една от най-честите причини за бавенето на компютрите е изобилието от инсталиран злонамерен софтуер. Причината за наличието му е инсталирането на много безплатни програми. Това не означава, че самият безплатен софтуер е злонамерен софтуер (въпреки че това понякога е така), а че често съветникът за инсталиране съдържа квадратчета за отметки (активирани по подразбиране), които искат одобрение от потребителя за инсталиране на допълнителен нежелан софтуер.


Повечето безплатни приложения, които откривате онлайн се поддържат от този вид рекламна тактика. Не е тайна, че повечето хора кликат върху "Да" за всичко, докато инсталират софтуер, без да четат какво има на екрана.

 

Съвет: Ако решите да инсталирате безплатен софтуер от интернет, проучете го, за да видите дали други потребители са забелязали каквито и да са проблеми и злонамерен софтуер прикачен като допълнение. Изтегляйте софтуер само от надеждни уеб сайтове и отделяйте внимание на всеки прозорец по време на инсталационния процес. Разбира се, редовно трябва да проверявате дали вашият компютър има злонамерен софтуер.

4. Не поддържате компютъра си

Една от най-честите причини за забавянето на по-старите компютри е че собствениците им не се грижат добре за тях. Ето за какво да следите:

Фрагментиране на хард диска

Фрагментирането изисква допълнителна работа на хард диска, която може да забави работата на компютъра. Файловете и данните не се съхраняват в организирани последователни адреси на паметта. Много пъти няма достатъчно памет за това, така че Windows управлява проследяването и организирането на съхранението на информация за сегменти от паметта на целия диск.


С течение на времето хард диска може да бъде толкова фрагментиран с много малко отворени, последователни блокове от паметта, че да отнема много повече време за съхранение или получаване на данни. Можете да предотвратите това, като се уверите, че вашите хард дискове не са твърде фрагментирани.

 

На Windows 10 това е много лесно. Кликнете върху менюто „Старт“ и въведете думата „defrag“. След това изберете „Defragment and Optimize Drives“. Ако компютърът ви е настроен правилно, трябва да видите, че дефрагментирането и оптимизацията се извършват автоматично по редовен график. Ако опцията не е включена, кликнете върху „Change settings“ и се уверете, че сте избрали правилните настройки.

Повреден хард диск

За съжаление, хард дисковете не са вечни. С течение на времето определени области, наречени сектори на хард диск, започват да се повреждат. Тези области вече не могат да съхраняват информация. Това може да доведе до различни странни поведения на компютъра ви – той може да „замръзва“, да показва екран за грешка или да работи много бавно.

 

Можете да проверявате за повредени сектори на дисковете си, като провеждате периодично сканиране с „chkdsk“. За да направите това, отворете прозореца „cmd“ като администратор и изпълнете командата „chkdsk c:“. Ако на има повредени сектори, това сканиране ще ги докладва.

Проблемни системни файлове

Добра идея е редовно да проверявате състоянието на вашата операционна система, като провеждате сканиране на системата. Можете да направите това, като използвате командата „sfc“. За целта отворете команден прозорец като администратор и напишете командата „sfc /scannow“. Така ще разберете дали системните ви файлове са наред.

 

Съвет: Вашият компютър се нуждае от редовни прегледи. Ако сте мързеливи в тази област, евентуална повреда на системата или хард диска ще започне да се отразява на производителността на компютъра и няма да знаете причината за това. 

5. Никога не почиствате временните файлове

Има три основни области, в които файловете се кешират с течение на времето.
- Наскоро отворени документи: Windows проследява файловете, които наскоро сте отворили.

- Данни на браузъра: Кешираните интернет файлове от сайтовете, които посещавате, се съхраняват локално на вашия компютър.

- Временни файлове на Windows: Windows автоматично създава временни файлове като лог файлове и изображения като част от нормалната си работа.

 

Във всеки от тези случаи, след приключване на текущата компютърна сесия, тези файлове вече не са необходими. За съжаление, компютърът не ги изтрива автоматично. Но, можете да конфигурирате компютъра си автоматично да почиства временните файлове всеки път, когато го изключите.


Съвет: Обърнете внимание на системните ресурси, които използвате, и помнете, че неща като RAM и пространство на хард диска не са неограничени. Каквото и да направите, за да запазите използването им, ще помогнете на компютъра си да работи по-добре.

 

Вижте най-полезните Windows 10 приложения за компютър