От екзотични устройства, домашните WiFi рутери днес са нещо съвсем обикновено. Въпреки това много хора не се възползват максимално добре от възможностите на техните устройства. CNET ни дава пет съвета за важни настройки, които да не пропускаме да променим на новия си рутер.

 

Променете името на мрежата и паролата
Трябва да влезем в менюто с настройки на рутера. Обикновено инструкциите за това са залепени на самия рутер. След това е хубаво да сменим името на мрежата, както и паролата за достъп до нея. Добре е тя да е дълга и да комбинира букви, цифри и символи.

 

Изберете режим на сигурността
Това е една от задължителните настройки. Колкото по-добър режим на сигурността изберем, толкова по-добре. Най-популярните и сигурни за момента са WPA и WPA2. Много рутери предлагат комбиниран режим – WPA и WPA2 едновременно. Това позволява и на по-старите устройства да се свързват без проблеми. Но ако нямаме стари устройства, т.е. на повече от 10 години, спокойно може да изберем само WPA2, което е по-сигурно.

 

Изберете режим на мрежата и честота
Повечето рутери предлагат честота 5GHz и 2.4GHz. Втората е по-стара и по-популярна в електрониката, като се използва дори от микровълнови, безжични домашни телефони и др. Тя е подходяща за по-стари устройства, но има повече смущения. 5GHz е по-бърза, за по-нови устройства, но има и по-малък обсег. Някои рутери предлагат паралелен режим с двете честоти, като избират подходяща за всяко устройство.

 

Активираме функцията за контрол на съдържанието
Някои рутери позволяват филтритане на трафика за всяко устройство. По този начин може да се ограничи достъпът на устройствата на децата до определени сайтове и приложения. Други рутери пък предлагат активни часове. Така след като е дошло време за лягане, може да се спира достъпът до определени или всички сайтове.

 

Създайте мрежа за гости
Създаването на мрежа за гости е удобен и лесен начин да се осигури достъп до интеренет за приятели, без да имат възможност да видят всички лични файлове и устройства, които са свързани в мрежата. Някои рутери предлагат такава опция, което създава втора мрежа с парола (може и да е без парола, но е по-добре да има), която да се казва на гостите.

 

Още от Digital: 5 трика за намиране на безплатни WiFi мрежи