Личното пространство не е единственото, което човек излага на риск, когато използва Facebook. Всъщност, социалната мрежа може да бъде полезен инструмент за хакерите в опитите им да откраднат от  даден човек. MakeUseOf показва пет начина, по които хакерите използват Facebook, за да крадат от потребителите.

 

Любопитно: ЕС подготвят по-стриктни санкции срещу Apple, Amazon, Facebook и Google

 

Зловредни реклами

Един от популярните методи, чрез който хакерите рекламират уж атрактивни оферти в онлайн магазини. Идеята тук е да излъжат потребителите да посетят предварително подготвения зловреден линк и да въведат лични данни или финансови детайли, докато си мислят, че ще си поръчат стока на атрактивна цена.

Друг вариант е да се разпространяват вируси чрез тези линкове. Facebook е насясно с това и полага доста усилия за блокирането на подобни реклами, но някои от тях успяват да преминат защитите.

 

 

Социално инженерство

Измамниците използват тактики за манипулация с цел да накарат потребителите да споделят важни за тях данни. Най-честият похват е фишингът – изпращане на съобщения, които призовават потребителя да предприеме някакво действие, за да потвърди банкова сметка, скъп превод и т.н. Много често хакерите може да използват данни от Facebook профила, за да персонализират атаките и да могат да манипулират мишените си по-ефективно.

Една популярна тактика например е да използват име на някой от приятелите ви във Facebook и да кажат, че въпросният човек им е дал контакта. Или пък да персонализират имейла и сценария според местоположението, работното място и др.

 

 

Изпращане на линкове през Messenger

Регистрирането на фалшив профил е лесно, а чрез него хакерите получават доста възможности. Например да изпращат линкове през Messenger с уж интересни материали. Всъщност посещаването на линка най-често съдържа сайт с вирус или пореден опит за фишинг. Затова не отваряйте линкове от непознати профили, както и линкове, които познати профили ви изпращат без никакъв контекст.

Може да са хакнати и да разчитат на доерието на потребителите. Ако все пак кликнете на такъв линк по навик, не теглете никакви файлове, не въвеждайте детайли и не кликвате бутони по сайта, а директно го затворете.

 

 

Съмнителни приложения и викторини

Всеки е виждал споделени резултати от викторини и приложения тип „какъв ще си след 10 години“. Те може да са забавни, но всъщност са и идеален инструмент за хакерите да  събират данни. Именни по подобен начин започна и скандалът с Cambridge Analytica. От тогава Facebook затегна контрола доста, но все ще има много подобни приложения и викторини, които се опитват да подведат потребителите. Затова бъдете с повишено внимание, когато искате да използвате нещо подобно.

 

 

Споделени измами като постове

Най-често този похват се използва от фалшивите профили. Те публикуват зловредните линкове като собствени статуси и постове в профилите си. Също така може да ги използват и за публикуването им в групи и страници.

Така разпространяват линкове към вируси, фишинг страници и фалшиви новини. Възможно е и хакерите да превземат профила на истински потребител и да го използват за разпространяване на подобно съдържание. Това обикновено си личи, когато въпросният потребител започне нетипично поведение или активност.

 

 

Общото между всички похвати е, че могат да бъдат забелязани чрез повишено внимание. Трудно е човек да е постоянно нащрек при всяко действие, но така може значително да намали риска от проблеми.