От Venture Beat смятат, че дроновете ще променят нашия свят много по-драстично, отколкото може би осъзнаваме. Не се заблуждавайте от дроновете, които можете да си купите днес. Много от тези модели са малко или повече играчки за възрастни.

 

Ако обаче се интересувате от дронове, най-вероятно сте забелязали, че бързото внедряване на иновациите в тази област води до появата на все по-впечатляващи дронове. Какво да очакваме в бъдеще? Ето пет начина, по които дроновете ще автоматизират бъдещето.

1. Автоматизирано домашно наблюдение

Едно от първите и най-очевидни приложения на дроновете е въздушната фотография и разузнаването. Кой не би искал да пилотира лично миниатюрно въздухоплавателни средства, за да получи нов поглед върху собствеността си?

 

Сега една компания, наречена Alarm.com, принася тази ранна концепция на едно ново вълнуващо ниво, като въвежда понятието "домашна сигурност" чрез дрон. Компанията обещава, че Insight Engine ще проучи навиците и моделите на поведението на вашето семейство, като използва машинно обучение и ще се научи да търси аномалии.

2. Спокойствие за велосипедисти

Светът обикновено не е безопасно място за велосипедистите. Между бавното приемане на велосипедните алеи в градовете до агресивното поведение на някои шофьори, колоездачите често се чувстват незащитени. Но не за дълго, защото дроновете ще се намесят и тук.

 

Велосипедистите скоро ще могат да сдвоят своя смартфон с дрон, който ще може да лети зад тях или да пътува пред велосипеда. Светлините на дрона могат да мигат, за да информират за предстоящи заплахи и препятствия, а камерите могат да заснемат кадри в случай на злополука.

3. Автоматизация на ежедневните задачи

Ford създаде подразделение за изследвания и разработки в областта на роботите и изкуствения интелект, като част от проекта е разработване на дронове. За потребителя това означава летящи превозни средства, които не изискват човешка намеса за по-голямата част от полета си. Ford скоро може да започне да произвежда дронове, които могат да изпълняват всякакви задачи, които не искаме да правим, като разхождане на кучета, задържане на чадър над главите ни или носене на малки предмети.

4. Спасяване на хора

Дроновете могат да отговорят на реална нужда и дори да спасят човешки живот. За всички, които обичат да прекарват повече време сред природата или харесват екстремни спортове, това трябва да е добра новина, защото дроновете ще гарантират спокойствието им.

 

Представете си че се разхождате сами в планината, но си навяхвате крака. Не можете да се обадите, за да извикате помощ. Какво ще правите? В близко бъдеще може да е възможно да активирате GPS сигнал и да се обадите за вашето местоположение. Дронът дори може да ви носи инструменти, храна или лекарства и да сигнализира на спасители те къде сте точно.

5. Летящи таксита

И сега най-доброто за на края! Ние сме свикнали с идеята, че дроновете могат да носят малки предмети, но какво ще кажете за хора? Тази идея се споделя от много компании в света на технологиите, а новите постижения в тази област ни доближават все по-близо до тази реалност.

 

Когато тази технология стигне до пазара, един дрон, способен да носи човек, ще струва около $ 300 000. Той ще има и начален обхват от само 23 минути на цикъл на батерията, въпреки че това със сигурност ще се подобри с течение на времето.

 

И все пак, както всичко останало в технологичния свят, най-лудите нововъведения винаги стартират на много високи цени, но накрая се достига баланс между цена и възможност тя да се плати.

 

Вижте най-впечатляващите снимки направени от дрони