Хакерските атаки са част от ежедневието, като рисковете за интернет потребителите стават все по-големи. Всеки потребител може да намали рисковете, като отдели малко време, за да провери нивото на защита на неговата интернет връзка. MakeUseOf дават пет полезни съвета как да направим това.

 

 

Проверка на Firewall (защитната стена) за слабости

Защитната стена, т.нар. Firewall, предпазва устройството от множество атаки и нежелани посетители. Услуги като ShieldUp! помагат да тестваме общото ниво на сигурност на компютъра си и неговия firewall. Също така дава съвети къде са слабостите и как да ги отстраним.

 

Ефективността на антивирусния софтуер

Антивирусният софтуер е важен елемент от общата защита. Можем лесно да го проверим като свалим EICAR файл. Те са безопасни за компютъра, но трябва да бъдат разпознати от антивирусните програми като вируси. Това е лесен начинда се провери доколко използваната антивирусна програма е сигурна, без да се използват реални вируси.

 

През какъв протокол сърфираме

Това е най-лесното, но и доста важно действие. Когато сърфираме трябва да проверим дали връзката към дадения сайт е криптирана. Ако пред адреса на домейна пише https:// то връзката е криптирана. Също така, ако има иконка с катинар в полето с адреси, това е друг индикатор, че връзката е защитена.

 

Ако липва такава икона или пише https:// пред адреса, то връзката не е криптирана и няма защити към нея. Повечето браузъри вече активно предупреждават за такива сайтове и препоръчват на потребителите да използват само HTTPS връзки.

 

Може да се използва и добавката HTTPS Everywhere. Тя е налична за повечето популярни браузъри и автоматично винаги налага използването на HTTPS връзка там, където тя е възможна.

 

Защитете рутера си от хакери

Домашният рутер осигурява интернет връзката за всички устройства. Затова е основна мишена на хакерите, ако искат да разберат повече за дадения потребител. Много домашни рутери обаче предлагат достатъчно функции за защита, които не са за пренебрегване.

 

Полезно: 5 настройки, които е добре да направите на новия си WiFi рутер

 

Най-очевидното е да сложим парола на мрежата. Препоръчително е да използваме формата WPA2, който е най-сигурен от наличните. Трябва да имаме и втора парола, която е за достъп д администраторския профил на рутера. Тя трябва да е различна от тази за достъпа до мрежата. Добре е да използваме пароли с комбинация от главни и малки букви и цифри. Можем да сменим и името на рутера и съответно на мрежата – SSID. Обикновено то е моделът на рутера, но ако го сменим с друго име, малко ще затрудни хакерите докато разберат с какъв рутер ще трябва да се преборят.

 

Проверете VPN връзката си за пролуки

VPN връзките се смятат за най-сигурните методи за сърфиране в интернет. Въпреки това те не са 100% защитени. Затова може да се използва услуга като IP Leak. Тя ще тества VPN връзката и ще провери дали тя не разкрива данни за нас.

 

Когато посетим сайта без VPN, той ще покаже максимум информация, която може да събере от наличната интернет връзка. А когато го посетим през VPN, трябва да покаже само данните на VPN-връзката, без нашите. Ако видим и лични данни, значи VPN връзката не е конфигурирана както трябва и трябва да се коригира.

 

Още от Digital: 7 полезни приложения на стария ви WiFi рутер