Смартфоните и таблетите с Android са част от ежедневието на милиарди хора по целия свят. Устройствата са пълни с лични данни и това ги прави мишени за хакерите.

Някои хакерски атаки са доста добре развити и може да останат незабелязани от жертвите. MakeUseOf дава няколко съвета да проверим дали Android устройството ни не е хакнато.

 

Лош живот на батерията

Ако изведнъж батерията на телефона започне да се изтощава по-бързо от обичайното, може би причината не е в дефект. Зловредно приложение може да използва ресурсите на телефона без знанието на потребителя.

Това може да се провери от Settings > Battery, като Android показва какъв процент от батерията са използвали различните приложения. Ако има приложение с неясно име, числа или пък обща дума като „различни“, то това е знак за проблем.

 

 

Проверка за непознати приложения в телефона

Една от тактиките на зловредните приложения е да се инсталират тайно, чрез помощта на прикритие. Например да се инсталират от друго, коректно приложение, или пък през сайт. Затова е добре да се прави проверка чрез Settings > Apps > App manager > All Apps.

Това е списък с всички инсталирани приложения. Ако има някое, което не е познато, но пък показва доста използван трафик и ресурси, то може да е индикатор за вирус.

 

 

Неочаквано голяма консумация на трафик

Вирусите се нуждаят от интернет, за да предадат откраднатите данни. От Settings > Connections > Data Usage може да се провери точният трафик на всяко приложение. Нормално е приложенията като браузър, Spotify, YouTube и т.н. да са използвали много трафик. Но ако има някое привидно семпло приложение, което дори не е използвано много, но е генерирало голям обем трафик, това е сигурен знак, че в него има сериозен проблем.

 

 

Странни реклами

Някои вируси не целят да вземат данните на жертвите си. Вместо това искат да печелят пари от тях като внедряват реклами в телефона им. Ако изведнъж започнете да виждате странни реклами с различни предупреждения за вируси, големи отстъпки, еротични продукти или дори незаконни стоки, може да сте жертва на подобна хакерска атака.

 

 

Странно поведение на телефона

Ако телеофнът започне да работи по-бавно, да блокира или някои приложения постоянно да дават грешки, причината може да е вирус. Може да използвате Google Play Protect функцията от Google Play Store, за да сканирате телефона. Също така е добре да се използва и приложение за антивирусен софтуер.

 

 

Какво да се прави при вирус

Най-лесно би било, просто да се изтрият компрометираните приложения и да се инсталират наново от доверен източник. Ако проблемите обаче са по-сериозни, може да се наложи цялостно форматиране на телефона чрез използване на функцията за връщане на фабричните настройки. Това ще доведе до загуба на всички данни в телефона, затова е добре да има тяхно резервно копие.

 

Предпазване от вирус

Важат старите, класически съвети:

Да се инсталират актуалните ъпдейти на приложенията и софтуера

Да се инсталират приложения само от официални източници

Да се използва метод за защита на телефона като ПИН, пръстов отпечатък или парола

Да не се кликват съмнителни линкове и реклами