Start менюто в Windows представлява главен вход към програмите, папките и настройките на вашия компютър. И както подсказва думата "старт", това често е мястото, откъдето се стартират или отварят различни приложения и софтуерни компоненти на операционната система.

 

В Windows 10 липсват интересни опции за персонализиране на Start менюто, но Microsoft обещава повече функции с бъдещите актуализации. Дотогава вижте тези 5 начина да персонализирате Start менюто в Windows 10.

1. Използвайте алтернативно Start меню

Винаги можете да инсталирате Start меню на трета страна, като например Classic Shell. Тези инструменти могат да заменят Start менюто, което е по подразбиране в Windows 10 или може да зададете достъп до двете менюта.

2. Променете размера

Можете да стартирате Start менюто в две различни конфигурации: Windows 8 подобен Start екран или Start меню. Това е единственият начин в момента по който можете да промените размера на менюто Start. За да превключвате между двата режима, просто кликнете на съответния бутон в горния десен ъгъл.

3. Променете цвета

Кликнете с десния бутон на работния плот и изберете „Personalization“, а след това кликнете върху иконата „Color“. Тук можете да изберете предварително зададена цветова схема или да кликнете върху „Show color mixer“, за да си създадете своя.

4. Управление на плочките

За съжаление не можете да влачите и пускате нищо от лявата колона. Можете само да кликнете с десния бутон върху някой обект и да изберете „Pin to Start“. След като вашите плочки се закрепят към менюто, можете да кликнете с десния бутон върху тях и да изберете Resize, за да промените размера им. Можете също така да преименувате заглавието на група от плочки. Просто поставете курсора върху заглавието и пишете. Можете да преместите цяла група чрез плъзгане на заглавието в десния край. За да създадете нова група, плъзнете плочки в горната или долната част, докато не видите черна лента, а след това ги пуснете.

5. Активирайте полето за търсене

С въвеждането на Cortana, полето за търсене е преместено в лентата на задачите. Ако предпочитате то да се появи в Start менюто ще трябва да промените „Search“ настройките. Кликнете с десния бутон върху лентата на задачите, изберете „Search“ и след това изберете „Show search icon“ или „Disabled“. И двете опции премахват полето за търсене от лентата на задачите и го  извеждат, когато кликнете върху бутона „Start“.

 

Вижте 7 нови технологии, които ще видим в компютрите с Windows 10 OS