Трудно е когато сме далеч от Wi-Fi сигнала. По-бавен интернет, ограничения на данните, без Spotify – това е кошмар. За щастие, малко вероятно е да сте далеч от Wi-Fi връзка за дълго време. Във всеки градски район има почти неограничено количество горещи точки.

 

Повечето ресторанти и кафета предлагат безплатен Wi-Fi интернет. Звучи страхотно, но как да откриваме горещите точки? От Make Use Of ще ни запозная с 5 начина да откриваме безплатен Wi-Fi в близост до нас.

1. Wi-Fi Map (Android, iOS)

Wi-Fi Map е безплатно приложение, с над 100 милиона Wi-Fi точки, от които можете да избирате. Изчерпателното му покритие го прави отличен избор за хора, които пътуват много. To предлага пълно обслужване за Европа, Близкия изток, Централна Азия, Африка и САЩ. Wi-Fi Map постига това благодарение на активната си общност, която е помогнала за изграждането на това приложение. И накрая, приложението има офлайн режим. Може да изглежда като очевидна функция, но някои Wi-Fi търсачки нямат такъв. Това означава, че ще можете да намерите гореща точка, дори ако нямате интернет сигнал.

2. Avast Wi-Fi Finder (Android, iOS)

Вероятно вече сте запознати с марката Avast. Това е един от най-добрите безплатни антивирусни пакети, които са на разположение за потребителите. Това, което може да не знаете обаче, е че компанията също така има програма за откриване на безплатен Wi-Fi.

 

Когато включите приложението, то ще използва GPS на телефона ви, за да намери местоположението ви и да ви покаже най-близките горещи точки. За всяка гореща точка приложението ще ви покаже дали връзката е с отворен достъп или изисква парола. Ако искате да намерите горещи точки някъде другаде, просто отворете менюто на приложението и извършете търсене по местоположение.

 

Avast Wi-Fi Finder също така предлага някои функции за проверка на Wi-Fi. Можете да използвате приложението, за да сканирате мрежи. То ще ви каже дали мрежата е сигурна и дали  ще срещнете проблеми с безопасността и поверителността. И накрая, приложението има тест за скоростта на Wi-Fi.

3. OpenSignal (WiFiMapper) (Android, iOS)

WiFiMapper от OpenSignal предлага 500 милиона горещи точки в целия свят. Както бихте очаквали, всички точки са ясно очертани на карта и лесно се намират.  Приложението има интеграцията с Foursquare. Приложението използва социалната мрежа, базирана на местоположението, за да извлече информация за обекта, предлагащ Wi-Fi. Освен това приложението има обширен филтър. Можете да сортирате резултатите по вид, скорост, качество на връзката и т.н. Приложението има общност, която споделя пароли и други съвети за всяко местоположение, за да бъде преживяването ви възможно най-добро.

4. WiFi Hotspot Scanner (Windows)

Windows вече има Wi-Fi скенер, но WiFi Hotspot Scanner въвежда някои допълнителни функции. Например, приложението ще ви покаже не само името на мрежата, но и текущите настройки за сигурност на мрежата, информацията за канала, MAC адреса и други полезни данни, които ще ви помогнат да решите дали искате да натиснете бутона "Свързване". Можете също така да експортирате резултатите като HTML, XML или CSV файл, в случай че трябва да споделите информацията с приятели или колеги. Освен това приложението е преносимо. Можете да го съхранявате на USB флашка заедно с всички други полезни преносими приложения.

5. Wi-Fi Space (онлайн)

На WiFi Space уеб сайта са изброени повече от 20 милиона места по света. Те са съсредоточени в Северна Америка и Европа, но има и някои други места. Можете да търсите местоположения, като използвате полето в горния ляв ъгъл или просто увеличавате и намалявате в дадена област.

 

Липсва подробната информация, която ще намерите в приложенията за смартфони, но ако кликнете върху иглата, ще видите някои основни данни за SSID и вида на местоположението (например кафене или жп гара). Всички щифтове са цветно кодирани – червеното означава защитена с парола, зеленият означава отворен достъп.

 

Вижте за какво да внимаваме, когато използваме публични Wi-Fi мрежи