Няма по-досадно нещо от мъртъв или забил пиксел на TFT, OLED или LCD екран. Не можете да спрете да се взирате в него, нали? Преди обаче да тръгнете към магазина, за да върнете монитора или преди да го дадете за поправка, разгледайте съветите на Make Use Of.

Каква е разликата между "забил" и "мъртъв" пиксел?

Забилият пиксел се появява във всеки от цветовете, които формират трите му под-пиксели, т.е. червено, зелено или синьо. В мъртвия пиксел всички подпиксели са постоянно изключени, което прави пиксела да изглежда черен. Причината може да е счупен транзистор. В редки случаи обаче черният пиксел може да е забил пиксел. Така че, ако виждате цветни или бели пиксели, може да сте в състояние да ги коригирате. И ако виждате черен пиксел, шансовете са ниски, но все още има надежда.

 

Нека да обърнем внимание на методите за отстраняване на блокирал пиксел.

 

1. Първо, идентифицирайте проблемния пиксел, като разгледате монитора си в различни цветови палитри.

 

2. За да поправите пиксела, използвайте инструмент от трета страна, за да го накарате да мига в множество цветове. Добри такива инструменти са UDPixel (Windows) или flexcode.org (онлайн).

 

3. И накрая, можете да опитате ръчен метод, който включва триене на повредения пиксел с мека влажна кърпа или с гумата на молив.

 

Нека разгледаме подробно тези методи и инструменти.

1. UDPixel

UDPixel, известен още като UndeadPixel е инструмент за Windows. Той може да ви помогне да идентифицирате и поправите пикселите, като използвате един и същ инструмент. Програмата изисква Microsoft .NET Framework. Ако не сте потребител на Windows или не искате да инсталирате софтуер, може да използвате някой от онлайн възможностите. С помощта на  Dead pixel locator в ляво, можете лесно да откриете всяка нередност на екрана.

 

 

Ако забележите подозрителен пиксел, преминете към „Undead pixel“, създайте достатъчно количество „Flash windows“ (по един за забил пиксел) и натиснете „Start“. Можете да плъзнете малките мигащи прозорци, където сте открили странни пиксели. Оставете ги да работят известно време и евентуално променете „Flash interval“.

2. flexcode.org

Това е онлайн инструмент, който ви позволява да намирате и в крайна сметка да поправите заседнали пиксели. Той обединява много опции в един малък прозорец и е изключително лесен за използване.

 

Този уебсайт изисква Flash. Ако сте в Chrome, кликнете върху бутона „Get Adobe Flash Player“ и когато Chrome ви подкани с „Run Flash“, кликнете върху „Allow“. За да тествате екрана си, преминете през всички цветове - зелено, синьо и червено, както и през бяло и черно.   Натиснете бутона „? & i“ за подробна информация.

 

 

Ако откриете заседнал пиксел, кликнете върху бутона „Fix My Screen“ и оставете цветната графика да мига за минута или две.

3. Dead Pixel Buddy

Това е друг онлайн инструмент. Той предлага 12 цветни плочки за тестване на мъртви или заседнали пиксели. Кликнете върху една от плочките, за да запълнете целия прозорец на браузъра със съответния цвят. Натиснете F11, за да отидете на цял екран, след което преминете през цветовете, като използвате клавишите със стрелки наляво и надясно. Когато сте проверили всички 12 цвята, отново натиснете F11, за да излезете от режим на цял екран.

 

 

Ако откриете заседнал или мъртъв пиксел, използвайте UDPixel или JScreenFix, за да отстраните проблема.

4. Online Monitor Test

Това е много задълбочен тест, който има за цел не само да идентифицира лошите пиксели, но е и достатъчно мощен, за да тества качеството на вашия монитор. Можете да избирате между три различни режима.

 

 

Режимът HTML window е този, от който се нуждаете, за да тествате пикселите на екрана. Ще трябва да разрешите на Chrome да работи с Flash. Превключете на цял екран, като натиснете F11. Ето какво трябва да видите:

 

 

Преместете мишката в горната част на пробния прозорец и ще се появи меню. Има информационен прозорец, който можете да изключите с бутон в горния десен ъгъл на менюто. След това кликнете върху теста „Homogenuity“.

5. JScreenFix

JScreenFix няма да ви помогне да намерите заседнал пиксел, но може да ви помогне да го оправите. За целта натиснете бутона Launch JScreenFix в долната част на страницата.

 

 

Инструментът ще зареди следния прозорец на браузъра ви. Натиснете зеления бутон в долния десен ъгъл, за да отидете на цял екран. Плъзнете мигащия квадрат до мястото, където сте намерили заседналия пиксел и го оставете там най-малко 10 минути.

 

Ръчно поправяне на проблемните пиксели

Ако никой от тези инструменти не разреши проблема ви със заседналите или мъртви пиксели, ето един последен шанс. Можете да комбинирате някой от инструментите по-горе със силата на собствените ви ръце. Ето какво може да направите:

- Изключете монитора.
- Вземете влажна мека кърпа, така че да не надраскате екрана.

- Натискайте върху зоната, където е заседналия пиксел. Опитайте се да не оказвате натиск никъде другаде, тъй като това може да повреди други пиксели.

- Докато натискате, включете компютъра и екрана.

 

След това проблемът трябва да е изчезнал, тъй като в заседналия пиксел течността в един или повече от неговите под-пиксели не се е разпространила равномерно и когато подсветката на екрана ви се включи, различни количества течност ще преминат през пиксела и ще създадат отново нужните цветове навсякъде.

 

Вижте каква е разликата между OLED дисплеите на смартфоните и телевизорите