Съвременните лаптопи са изключително мощни машини, но извличаме ли максимума от тях? От Tech Radar смятат, че има някои полезни съвети и скрити функции, от които може да се възползвате, ако вашия отговор на този въпрос е отрицателен.

Предимството на съветите описани по-долу е, че повечето от тях могат да бъдат изпълнени от всеки, без значение какво е нивото на уменията му, а и много от тях са напълно безплатни!

1. Обмисляйте кои приложения да инсталирате

Преди да инсталирате едно приложение, помислете сериозно дали имате нужда от него. Най-малкото, не искате да работите с лаптоп, чийто диск е пълен с приложения и файлове, защото това ще пречи на системата ви да „диша“ в резултат, на което производителността ще започне да пада.

Когато паметта се напълни до около 80%, може да забележите, че вашият лаптоп започва да се забавя - отнема повече време за зареждане на Windows 10 или приложенията се зареждат бавно.

Но дори и след време да деинсталирате тези приложения, има вероятност в системата да останат остатъци от тези изтрити програми и приложения. Най-общо казано, колкото повече неща инсталирате и след това деинсталирате, толкова повече вашата система вероятно ще бъде запълнена с тези ненужни данни.

Сдобиването с лаптоп с новите процесори от десето поколение Intel® Core ™ също може да ви помогне да поддържате лаптопа си изключително бърз, без значение колко приложения инсталирате, благодарение на вградените функции за интелигентна производителност, които се научават как използвате вашия лаптоп и увеличават неговата мощност, когато имате нужда от това най-много.

2. Бъдете отговорни

Що се отнася до батерията на вашия лаптоп, има едно правило, което е добре да се опитате да спазвате - и то е, не оставяйте капацитета на батерията да падне под 40%, за да започнете да я зареждате. А  когато зареждате, опитайте се да избягвате пълно зареждане до 100% (спрете на 80% до 90%). Това ще удължи времето, през което батерията на лаптопа ви ще е в изправност.

Има и софтуерни настройки, които можете да използвате, за да поддържате по-добро състояние на батерията си. Windows 10 има редица удобни инструменти, които могат да ви помогнат да изберете правилните настройки за захранването на вашия лаптоп. За да ги откриете въведете „Power Options“ в лентата за търсене.

3. Безпроблемно синхронизирайте лаптопа и телефона си

Ако имате Windows 10 лаптоп, операционната система на Microsoft предлага приложението Your Phone, което свързва вашия компютър директно с вашия смартфон. Приложението Your Phone също така ви позволява да извършвате телефонни разговори направо от лаптопа, както и да изпращате текстови съобщения, да получавате известия и снимки от телефона си. Разбира се, приложението работи не само с преносими компютри, но и с настолни компютри с Windows 10.

4. Поддържайте машината си добре охладена

Топлината е най-големият враг на вашия лаптоп. Поддържането на вашия лаптоп добре охладен със сигурност е един от ключовите аспекти, ако искате да извлечете максимума от устройството си.

За да се постигне това, важно е къде поставяте лаптопа си докато го използвате. Най-добре е да го използвате върху твърда повърхност като бюро, където отдолу се отваря място за въздушния поток. Освен това можете да почиствате вентилационните отвори внимателно със сгъстен въздух и да си закупите охлаждаща подложка за лаптопа.

5. Използвайте аксесоари за допълнително удобство

Освен охлаждащите подложки, които споменахме по-горе, има цял набор от аксесоари за лаптопи, които можете да закупите, при това на доста евтини цени, но които ще добавят изцяло ново измерение за вас.

Искате да увеличите количеството памет на лаптоп с по-малък SSD? Можете да включите външен хард диск в резервен USB порт. Можете също така да купите USB хъбове за повече портове и по-добра свързаност, както и портативна зарядна станция.

 

Вижте как да оптимизираме стар лаптоп за деца