Днес започва Световното първенство по футбол в Русия. И макар футболът да е основната тема на събитието, светът на технологиите също има ккво да покаже по време на световния форум. Forbes ни показва пет технологични иновации, които ще се използват по време на първенството и  със сигурност ще се отразят дори на мачовете.

 

Полезно: Как да следим Световното първенство по футбол 2018 с търсачката на Google

 

VAR

Video Assisted Referees (VAR) са технология, която сама по себе си не е иновация и даже е странно, че все още не се използва. Тя е съвсем проста – реферите да имат право да гледат видео повторения на спорни ситуации и да преценяват дали са отсъдили правилно или трябва да коригират решението си. VAR се тества от доста време и ефектите са спорни. Въпреки това ФИФА реши да приложи технологията за всички мачове. Ще има и зала с трима асистент-съдии, които ще гледат повторенията и ще помагат за взимане на решение.

 

 

Освен телевизионните камери, използват се и две допълнителни камери са разположени на линиите за засада. Има и 8 видео потока на забавен каданс и 4 на свръхзабавен каданс. Всеки от асистент-реферите гледа различен поток и съобщава на главния арбитър, когато забележи нещо, което той е пропуснал или когато самият той поиска помощ. Публиката на стадиона обаче не вижда повторенията, за да няма твърде недоволни.

 

4K UHD Video и VR

Световните първенства винаги са били мястото за масовия дебют на нови технологии. Например 4K телевизия на живо. Такава имаше и на Световното в Бразилия преди 4 години, но само тестова за някои мачове. Сега всички мачове ще се излъчват и по този начин. Достъпът до това видео обаче зависи от самите телевизии.

 

 

Друга новост е и VR. Във Великобритания телевизия ВВС ще излъчва VR  от стадионите. Идеята е, че зрителят ще има чувството, че гледа мача от луксозните ложи на стадиона Това излъчване ще е тестово.

 

Електронни системи за играчите и състоянието им

Другата голяма новост на това Световно са EPTS (Electronic Performance and Tracking Systems). Това е система, която ще дава на треньорите достъп до статистиката на мача в реално време заедн ос данни за представянето на футболистите и видео клипове.

 

Всеки отбор ще има по 3 таблета – за треньора, за анализатор в публиката и медицинския екип. Видеото от играта ще се показва с 30 секунди забавяне, заедно и с останалите данни. Използват се камери и сензори, които самите футболисти ще носят по време на игра.

 

5G в Русия

Рано е да се говори за 5G мрежи, особено, при положение, че няма устройства, които да ги използват. Въпреки това официалните оператори на Световното в Русия – TMS и Megafon, ще използват форума, за да тестват технологията. През нея ще минава част от информацията и видео потокът. Инсталира се и много от оборудването на 5G мрежите на над 40 места в 7 от 11-те градове, в които ще има мачове.

 

 

Топката Adidas Telstar

На всяко Световно дебютира и нова официална топка. Тя също използва най-различни иновации и обикновено стряска вратарите, които бързо трябва да свикват с поведението на новата топка.

 

Тази година топката Adidas Telstar 18 отново е изцяло променена. Тя има ново тяло, нов дизайн на панелите и според Adidas това я прави по-здрава не само на терена, но и на улицата.

 

Топката има и NFC чип. За сега той е предимно за рекламна цел с информация за топката и предизвикателства за игра с нея. Това е първият път, в който се слага NFC чип в официална футболна топка и това може да отвори вратата за доста повече електроника и функции занапред.

 

Още от Digital: Най-добрите приложения за Световно първенство по футбол 2018