За никого не е тайна, че Китай е много напред с технологиите. Забавно е, обаче, че основно асоциираме страната с по-евтините или дори фалшиви смартфони.

 

От androidpit са се заели да оборят представата ни за потребителите на смартфони в Китай, за които цял свят има мнение, че са непретенциозни и повърхностни. Културите и тенденциите определят начина ни на живот и могат да бъдат много различни в зависимост от това къде се намираме по света.

 

В Китай хората вече плащат за нещата най-вече със смартфоните си. А вие използвате ли устройството си, за да извършвате плащания? Ако е така, колко често? А познавате ли QR кодовете?

 

Може да се шегуваме за Китай, че е страната в която се произвеждат най-много фалшиви стоки или по-евтини смартфони и че там се експлоатират работници в заводите на Apple или Foxconn. Но е важно да знаем, че Китай всъщност е пред нас в много отношения.

 

QR кодовете са навсякъде

Без значение в кой китайски град се намирате, ще намерите QR кодове, които са изключително практични и се използват не само от фирмите, но дори и за визитни картички. Те са абсолютно необходими за икономиката, тъй като поущряват покупките и използването на услуги. Освен това в Китай няма достъп до Play Store. Така че, когато трябва да изтеглите приложение от някакъв вид услуга, го правите с QR код.

 

Банките не са единствените, които се занимават с пари

В Китай хората почти не прибягват до услугите на банките. AliPlay, WeChatPay и други компании играят огромна роля в ежедневния живот на хората. С наличието на тези приложения на китайците почти не им се налага да използват банките, защото плащат за стоки, прехвърлят пари на други хора и дори плащат сметките си, като използват някоя от тези услуги.

 

Плащанията с карти не са стандарт

Ако отидете в ресторант, в Китай и искате да платите с картата си, ако персонала е по-млад няма да знае какво да прави с това парче пластмаса. Не това не е шега, разбира се можете да платите в брой, но и това изглежда доста старомодно там. Това е така, защото плащанията в Китай се извършват с телефон. Това е стандартния начин.

 

Смартфоните са част от ежедневието на китайците, от закупуване на автобусен билет до получаване на напитка от вендинг машина, всичко се плаща през телефона. Китайците, реално са пропуснали  използването на карти, затова този вид плащане е непознат за мнозина и са преминали отдавна към мобилните плащания. В бъдеще плащането с QR кодове и смартфони може дори да бъде преустановено, тъй като веригата супермаркети Hema вече използва технология за плащане с разпознаване на лица.

 

WhatsApp и Facebook не съществуват

Ако не можете да живеете без WhatsApp или Facebook, не е добра идея да се местите в Китай. Там почти всичко си има национален еквивалент, това се отнася и за социалните мрежи. Причината е, че правителството иска да държи гражданите си под контрол. Например, социалната мрежа QQ замества Facebook, вместо Uber има Didi, търсенията се извършват чрез Baidu, а не с Google, Tinder е TanTan и Twitter е Weibo.

 

Вместо WhatsApp, китайците имат WeChat, изключително популярно приложение, което включва и WeChat Pay, което  както споменахме по-рано, е предпочитаният начин за плащане.

 

Xiaomi е голям играч на пазара на смартфони

Разбира се, Apple е в сърцето на не малко китайци, както може би очаквате, но китайският производител Xiaomi е много по-популярен. Интересното е, че компанията не произвежда само смартфони. Някои от вас може вече да са наясно с продуктовата линия на компаниите, но тези, които знаят малко за марката, ще бъдат изненадани да узнаят какво още произвежда компанията – четки за зъби, пречистватели на вода и въздух, маратонки, сензори за безопасност, смарт лампи, раници, осветителни тела, електрически велосипеди, различни камери за сигурност и др.

 

Марките, познати в останалата част на света, като Samsung, Sony и LG, практически не съществуват в Китай. В допълнение към много популярните телефони на Apple и Xiaomi, в Китай ще намерите и много модели от Huawei, Oppo и Vivo.

 

Вижте най-влиятелните китайски компании на международния пазар