Колко RAM има вашата система? Висококачествен персонален компютър може да има 32 GB, а модерните и скъпи персонални компютри може да имат 64 GB, докато един сравнително стар лаптоп може да има само 2 GB или по-малко.

 

Нито една от тези стойности не се доближава до 1TB, но е интересно да се замислим, нали? От Make Use Of предлагат да разгледаме какво можем да направим с 1TB RAM.

 

Как изглежда 1TB RAM?

 

Това, което виждате е сървър с 16 банки памет, всяка снабдена с 3 модула памет: 1 x 32 GB и 2 x 16 GB. Това означава 64 GB на банка, което излиза 16 x 64 GB = 1 024 GB обща RAM памет. Това изображение всъщност е на няколко години, а сървърите с 1TB RAM са все по-често срещани в наши дни.

 

Ето един пример за по-модерна система с 1TB RAM:

Колко струва една такава система?

Трудно е да се каже, защото повечето 16 GB и 32 GB RAM стикове са направени за сървърни спецификации и не могат да се използват в обикновени настолни системи. Но за сравнение, Amazon разполага с Crucial 16 GB Single DDR4 Module за продажба, а ще се нуждаете от 64 от тях, за да достигнете 1TB RAM. Общата цена възлиза на $ 10 000.

Но дори и да можете да си го позволите, настолните системи имат ограничени RAM слотове в дънната платка: обикновено може да има два или четири слота, а по-скъпите могат да имат осем слота. Сървърните дънни платки могат да достигнат до 16 слотове.

От казаното дотук излиза, че като се приемат максимум 16 GB за стик и дънна платка с осем слота, практичната горна граница за настолна памет е около 128 GB. Все още сме много далеч от 1TB RAM за домашен компютър.

Какво бихте могли да направите с 1TB RAM?

Добрата новина е, че RAM намалява възвръщаемостта: в даден момент добавянето на повече RAM към дадена система спира да осигурява допълнителна стойност. Повечето компютърни приложения не използват много RAM, така че, стига да имате достатъчно за ежедневните си дейности, трябва да сте добре. Но ако имахте по-голяма RAM от необходимата, ето някои неща, които можете да направите.

1. Да отворите хиляди таба

С 1 TB RAM най-накрая ще можете да отворите повече от 10 таба в браузъра! Шегата настрана, но наистина има причини, поради които Chrome и другите браузъри използват толкова много памет. Те трябва да могат да се справят с всякакви видове медии: видеоклипове, аудиосистеми, документи, всяка от които е в десетки формати. Те също имат вградени интерпретатори за работа с уеб езици, като JavaScript и други. И поне с Chrome, всеки таб е свой собствен отделен санбокс и настройването на всеки от тях изисква много памет. Но с 1TB RAM, кой го е грижа за това?

2. Стотици буферирани видеоклипове

Когато стриймвате видеоклипове от интернет, браузърът трябва да изтегли първите няколко секунди, преди да ги стартира. След това, по време на възпроизвеждането, той продължава да изтегля все повече и повече от видеоклипа като "буфер" в случай, че вашата интернет връзка за момент се загуби. Буферирането помага за гладкото възпроизвеждане на видеото.

 

Но всички видео данни трябва да са лесно достъпни, така че буферираните видеоклипове се съхраняват в RAM паметта. Ако изчерпите RAM паметта, тези данни ще се съхраняват във виртуална памет: част от твърдия ви диск, която е отделена за подобни случаи. Обикновено това е лоша идея, защото товаренето на данни от виртуалната RAM във физическата RAM памет става бавно, но ако имате 1TB RAM, това никога няма да ви бъде проблем. С 1TB RAM, няма да имате подобни проблеми и бихте могли да буферирате десетки или дори стотици видеоклипове.

3. Може да държите всички игри заредени

Съвременните компютърни игри зареждат всички видове данни в RAM паметта при стартирането им: текстури, модели, музика, звуци и т.н. Стартирането им е бавен процес, защото всички тези данни трябва да бъдат заредени от вашия хард диск. Ето защо може да отнеме минута (или дори повече!) за стартиране на някои игри.

 

С 1TB RAM, можете да стартирате всяка игра на вашата система и никога да не ги затваряте. Данните ще останат заредени в RAM и можете да превключвате между игрите, когато пожелаете. 

4. Може да работите с много операционни системи наведнъж

Знаете ли, че можете да работите с операционни системи в рамките на друга операционна система? Това буквално означава, например, да стартирате macOS в прозорец на компютър с Windows. Или можете да използвате Windows в Windows или Windows в Linux. Тези така наречени виртуални машини са възможни чрез магията на емулацията и виртуализацията.

 

Има много причини да използвате виртуални машини, но проблема при тях е че изискват много ресурси на вашата система, а RAM е един от най-ограничаващите фактори, когато се изпълняват няколко виртуални машини. С 1TB RAM, това вече няма да е проблем.

5. RAM диск

RAM диск или RAM устройство е виртуално устройство на вашата система, което използва част от вашата RAM за съхранение на данни. Настройването на RAM диск е толкова лесно, колкото и инсталирането на SoftPerfect RAMDisk на Windows (или еквивалентен софтуер за Mac или Linux).

 

RAM дисковете са чудесни, защото RAM модулите са много бързи. Докато модерните хард дискове могат да прехвърлят данни до 120 MB / s и SSD може да прехвърля данни до 550MB / s, RAM модулите могат да достигнат до 6.4GB / s - повече от 11 пъти по-бързо от SSD!

 

Вижте какво трябва знаем за флаш паметта