Кое нещо е толкова малко, че не можем нито да го усетим, нито да го видим, но и толкова способно, че кара таблета ни да работи или дори да спасява човешки животи? Отговорът е „нанотехнологиите” – миниатюрни вещества или компоненти с неподозирано големи възможности. Според много изследователи, бъдещето принадлежи именно на тях. Ето пет неща, които трябва да знаем за тях още сега.

 

1. Те могат да ни спасят живота. Миниатюрни наночестици могат да се борят с тумори или други образувания в тялото на клетъчно ниво без нужда от хирургическа намеса.

 

2. Вероятно в момента ги докосвате. Да, процесорите и паметта на много устройства използват нано елементи. Подобни частици има и в антимикробното покритие на някои клавиатура, мишки или калъфи.

 

Още от Digital: Най-големите иновации за последните 30 години

 

3. Вероятно ги носите. Вградени в плат, наночестиците му придават почти магически свойства. Представете си тениска, която може да зарежда телефони или палатка, която използва вятъра, за да генерира енергия и след това използва енергията, за да зарежда LED фенерче.

 

4. Обикновено са вдъхновени от природата. Много от свойствата на нано материалите – за отблъскване на вода, например – са вдъхновени от различни животни или растения с подобни способности.

 

5. Може да са дори в храната ни. С нано частици могат да се създават по-ефективни опаковки за храна, които я съхраняват по-добре. Нанотехнологиите могат да се използват и за увеличаване на хранителната стойност на дадени продукти.