Haй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa eлeĸтpoниĸa пo пopъчĸa в cвeтa и eдин oт ocнoвнитe дocтaвчици нa Аррlе, Fохсоnn обеща пред президента на САЩ, Доналд Тръмп, да инвестира $7 милиарда за фабрика в САЩ. Тази инвecтиция мoжe дa cъздaдe oт 30 000 дo 50 000 paбoтни мecтa.

 

Миналата година, Foxconn купи Sharp с обещанието да усъвършенства компанията и да увеличи производителността ѝ. Всички тези добри дела се дължат на един човек и той е Тери Гоу, чийто богатство е оценено на $7,4 милиарда.

 

Кой е Тери Гоу? Той е председателят на борда на директорите на Hon Hai Precision, компанията собственик на Foxconn, а Foxconn са производителите на iPhone на Apple.

От Forbes ще ни разкажат 5 интересни факта за основателя на Foxconn, Тери Гоу.

 

1. Неговата компания не се бои от съдебни дела. През 2013 година, Hon Hai осъди тайвански вестник заради публикувана информация, която злепоставя Гоу. Преди повече от десетилетие пък компанията заведе дело срещу двама китайски журналисти заради статия, разкриваща информация за китайските заводи на фирмата. Другите тайвански изпълнителни директори значително по-малко се интересуват от това, което пишат за тях.

 

2. Гоу може да бъде доста прям. През 2015 година, Тери Гоу разкритикува правителството на бившия президент на Тайван, Ма Индзиу точно преди местните избори. През юни миналата година пък, Гоу се нахвърли върху правителството, защото харчило пари за глупави проекти, като този със спортната им зала Тайпе, която Гоу намирал за безполезна.

 

3. Гоу не говори много с медиите.

 

4. Тери Гоу  никога не спира да работи. Гоу е описван като човек, който постоянно работи, очевидно това не е само черта от характера му, но и стратегия за растеж на бизнеса.  Неговите 114 000 служители са третирани като войници, от които се иска единствено победа.

 

5. Гоу редовно дава пари за благотворителност. Гоу и неговата съпруга Серена Лин, през 2000 г. основат фондация. След като Лин почива от рак на гърдата през 2005 година, Гоу обяви, че ще дари еквивалента на  454,54 милиона американски долара на Националния университет на Тайван за био медицински инженерни проекти и на болниците за лечение на раково болни. Наскоро Гоу  заяви, че възнамерява да даде 90% от богатството си за благотворителност.

 

Вижте най-влиятелните китайски компании на международния пазар