Познатата на всички ни корейска компания за електроника LG, има интересна история и за нея може да се разкажат много любопитни неща. Знаехте ли, например, че освен с електроника, компанията се занимава с производство на химикали, телекомуникации, и развива дейността си в над 80 страни по света?

 

Ако искате да научите още факти за LG, разгледайте информацията на Android Pit.

1.  Какво означава името на LG?

Ако сте имали LG смартфон през последните години, може би сте открили, че LG е свързано с израза: "Life's Good!". Но това е само девиз, а не е значението на LG. Истинският смисъл на съкращението “LG” е “Lucky Goldstar” (“Щастлива златна звезда”). Звучи доста азиатско, нали? LG също смятат така, ето защо избират за останалата част от света LG да е “Life's Good!”.

 

Преди компанията да получи името си LG, тя е продавала домакински стоки под марката Lucky и електроника под марката Goldstar. Днес тези имена са обединени в LG.

2. Силно съперничество със Samsung

В останалата част на света това не винаги е ясно, но в Южна Корея, дом на двете компании, конкуренцията между двете марки е ожесточена. Стигнало се е дори до няколко съдебни процеси – за кражба на корпоративни тайни, за шпионаж и всичко останало, което можете да си представите в корпоративния свят. Съперничеството е толкова голямо, че дори служителите на двете компании избягват да се срещат помежду си.

 

По-интересното е, че основателят на Samsung, Лий Бюнг Чул и основателят на LG, Ку Ин-Хой, са роднини и дори са учили в едно училище. Освен това, те стартират заедно телевизионна мрежа.  Когато обаче, Бен Чол основава собствена компания, която се конкурира с LG, приятелството между двамата е разрушено. Войната слага край на едно приятелство, но води до чудовищна еволюция и за двете компании по онова време.

3. LG стартира като козметична компания

Историята, че Nokia е хартиена компания, е известна, но малко хора знаят, че LG започва като козметична компания. Една от ранните силни страни на LG е химическата промишленост, а компанията започва да произвежда кремове за лице през 1947 година. Към днешна дата трите основни акцента на компанията са електроника, телекомуникации и химикали.

4. Един от най-продаваните телефони на компанията е LG Chocolate

През 2005 година от LG Chocolate бяха продадени 15 милиона бройки. Това не е нищо в сравнение с 250-те милиона продадени Nokia 1110 през същата година, но все пак е успех. LG Chocolate имаше TFT екран (176x220 пиксела), 128MB вътрешна памет, 1.3MP камера с LED светкавица, Bluetooth 1.2, USB и навигация с поддръжка на WAP 2.0 и xHTML. Батерията можеше да издържи до 6 часа разговори и 200 часа в режим на готовност, устройството използваше собствената система на LG.

5. LG беше първата компания в света, която пусна смартфон с гъвкав дисплей

LG беше първата компания в света, която пусна смартфон с гъвкав дисплей. Въпреки че LG G Flex нямаше голям успех, телефона се оказа крайъгълен камък в историята на смартфоните.

 

Вижте 7 любопитни факти за компютърната мишка