През последните години, Asus набира популярност сред потребителите. Смартфоните на компанията стават все по-предпочитани, а марката все по-разпознаваема. В същото време обаче много хора не знаят почти нищо за компанията.Ето защо от Android Pit споделят някои любопитни факта за Asus, които може да не знаете.

Откъде идва името Asus

Asus е необичайно име, но идва от Пегас – крилат кон в гръцката митология, който може би сте виждали във филма за Хекулес на Дисни. Компанията се е спряла на това митично същество, защото символизира полета, скоростта, вдъхновението и знанието. Компанията просто се отървала от първите три букви, така че става "Asus" вместо "Pegasus".

 


Но защо без първите три букви? Компанията не искала все да е в дъното на списъка на производителите, включително и по панаири и презентации. Ето защо се стигнало до решението първите три букви да отпаднат, така че поне по азбучен ред да са най-отгоре в списъците, тъй като името започва с буквата "а".

Asus не започва бизнеса си като производител на смартфони

Първите Android смартфони на компанията излязоха през 2012 година – PadFone, но още преди това компанията вече се радваше на огромни продажби. Продуктите на Asus включват монитори, дънни платки, видео карти, звукови карти, лаптопи, таблети, рутери и други. Компанията дори е произвеждала компоненти за други производители като Sony, Apple, Alienware, HP и Compaq.

 

Asus е лидер сред производителите на дънни платки.

Asus е най-големият производител на дънни платки в света, с приблизително 40% от пазарния дял на сектора.

 

Asus представи първия нетбук в света

Ако сте малко по-млади, може да не знаете какво е нетбук. До 2010 година тези джаджи бяха голям хит в целия свят. Тези устройства бяха предшественици на хромбуците и в известен смисъл дори на таблетите. Нетбукът на Asus, наречен Eee PC, беше с малък екран, с много опростен хардуер и работеше с Linux или Windows.

 

 

Asus са разработвали смартфони съвместно с Garmin

Това партньорство продължи само една година, но доведе до производството на шест смартфона, които работеха с Linux, Windows Mobile и Android. Реално това бяха смартфони, фокусирани върху GPS навигацията, предлагана от Garmin. Партньорството започна през 2009 г. и приключи през 2010 г., защото Garmin реши да не инвестира повече в този вид продукти.

 

 

Вижте 7 любопитни факта за Samsung