Android е чудесна платформа, но колкото повече се използва, може да се „затрупа“ с временни файлове и да забави работата си. За щастие, едно „пролетно почистване“ на системата може да направи чудеса със стабилността ѝ. CNET дава пет семпли съвета как да ускорим Android смартфона си с лекота.

 

 

Изтрийте старите приложения

Разглеждайте „чекмеджето“ с приложения и ще видите много програми и игри, които сте инсталирали преди време, но не сте използвали повече от два-три пъти. Тези приложения взимат място, но много от тях продължават да работят на фонов режим, макар и минимално.  Изтриването на тези приложения ще освободи място и ресурси.

 

 

Освободете още място

С времето в телефона ще има много снимки, документи и други файлове, които са останали забравени и неизползвани. Чрез файловият мениджър на телефона може да разгледате тези файлове и да ги изтриете. Това приложение може да се казва по различен начин според производителя – My Files, Files, File Manager и други подобни имена.

 

 

Може да разгледате папката Downloads и да изтриете ненужните там файлове. Също и стари снимки, песни и клипове. Разбира се, първо ги копирайте на компютър или в облачна услуга. Тези приложения често имат и функция за сортиране на файловете по вид и големина, което допълнително улеснява почистването им.

 

Разгледайте настройките на началния екран

Android позволява почти пълно персонализиране и модифициране на много елементи, включително началния екран. Производителите предлагат и много допълнителни функции. Обикновено те са достъпни чрез собствена секция в основното меню с настройки. Другият вариант е чрез натискане и задържане на пръста върху празно място на началния екран. Ще се отвори меню с настройки, които позволяват персонализирането на екрана според предпочитанията ви.

 

 

Тук са настройките за добавяне на уиджети, за разположението на иконите по екрана и броят им, създаване на допълнителни начални екрани и др. Има разнообразие от опции и си струва да им се отдели време.

 

Цялостен преглед на настройките на телефона

Може да отворите основното меню с настройки на телефона и да ги прегледате всичките. Това може да отнеме малко време, но си заслужава. Ще откриете много функции и настройки, които са ненужни и могат да се изключат. Както и опции, които може да са ви полезни и си струва да активирате.

 

 

Разгледайте настройките за поверителност

Те са в основното меню с настройки на телефона в секцията Privacy. В някои модели телефони тя може да е сложена и в секцията за управление на приложенията (Apps & Permissions).

От тук може да управлявате разрешенията за достъп на приложенията до различни елементи и файлове в устройството. Както и да оптимизирате работата им. Разглеждането на всички опции може да отнеме малко време, но си струва не само за по-добрата работата на телефона, но и за по-добрата сигурност на личните ви данни.