Google и Bing може и да са най-популярните търсачки в мрежата, но и двете са бедствие от гледна точка на неприкосновеността на личния живот на потребителите. Те рутинно събират нашите данни и ги използват по много начини, напомнят от Make Use Of.

 

Ето каква информация Google и Bing записват и съхраняват за потребителите си всеки път, когато те въведат заявка:

 

- IP адрес: Той може да разкрие информация за местоположението ви.

- "Бисквитките": Те позволяват на търсещата машина да проследява заявките ви за търсене от вашето устройство.

- Вашата заявка за търсене: Позволява на търсещата машина да ви показва насочени реклами.

- Дата и час на заявката: Дават възможност да се разбере каква информация искате и кога я искате. Отново компаниите я използват за насочени реклами.

 

Ако поверителността е важна за вас, трябва да обмислите да използвате една от алтернативните търсачки, които може да откриете в списъка по-долу.

1. DuckDuckGo  

DuckDuckGo е най-утвърдената търсачка в този списък, която е съсредоточена върху неприкосновеността на личния живот. Тя не проследява и не записва информация за потребителите си, услугата дори не използва анонимни идентификатори, за да свързва търсенията ви; тоест не знае дали две търсения произхождат от една и съща машина.

 

Ето какво казва главния изпълнителен директор на DuckDuckGo, Габриел Уайнбърг: „ Ако ФБР дойде при нас, нямаме какво да им кажем за вас.“ Търсачката използва 400 източника за намиране на резултати, но по-често те се изтеглят от Yahoo, Bing и Yandex. Резултатите от Google не са включени.

2.  StartPage

Един от най-значимите недостатъци на DuckDuckGo е, че не извлича резултати от Google Search. От гледна точка на резултатите, двигателят на Google е най-добрият все още, което означава, че липсата му в DuckDuckGo е в ущърб на услугата.

 

Ако искате да виждате резултатите от Google Search, трябва да проверите StartPage. Не се притеснявайте, Google няма да може да види нищо, което разкрива самоличността ви, а само ще вижда много трафик, идващ от сървърите на StartPage. StartPage също така предоставя функция за прокси сървър. Тя ще спре отделни уебсайтове да виждат вашия IP адрес. Единственият проблем е, че страниците ще се зареждат по-бавно, ако я използвате.  

3.  SearX

Търсачката SearX е с отворен код. В резултат на това можете да се поровите в кода ѝ, за да се убедите, че компанията изпълнява обещанията си за поверителност. И тъй като SearX е с отворен код, можете също така да настроите и стартирате свой собствен модел. SearX обобщава данните от редица други търсачки, като ви предоставя най-добрите от тях. Използват се резултатите от DuckDuckGo, Qwant, StartPage и др. Можете да персонализирате двигателите, които SearX използва, за да намери резултати от менюто „Preferences“.

 

SearX е и първата търсачка в този списък, която няма реклами. Рекламите от другите услуги не проследяват и не използват данните ви, но ги има.

4. Qwant

За разлика от DuckDuckGo, сървърите на Qwant са във Франция. Ето защо, компанията трябва да се съобразява с по-строгите закони за защита на данните в ЕС. А това определено е голям плюс за потребителите ѝ.

5. Swisscows

Swisscows не съхранява никакви лични данни, IP адреси, заявки за търсене или други идентификатори. И като допълнителен бонус, всичките сървъри на компанията са в Швейцария – страната с най-строгите закони за защита на личните данни в света.

 

Сайтът използва търсещата машина на Bing за резултатите, така че можете да сте сигурни, че ще видите висококачествени и подходящи отговори на заявката си. Важно е да отбележите, че Swisscows използва машинно обучение, за да оцени контекста на вашите ключови думи за търсене и по този начин да осигури по-добри резултати.

 

Вижте най-добрият безплатен софтуер гарантиращ поверителност на потребителите