Учените винаги са се вдъхновявали от природата за своите проекти. Така например, през 1738 година, френският изобретател Жак де Вокансон създава „Патицата“ – механична патица, която има над 400 различни части. Тя можела да пляска с крила, да яде, да смила и впоследствие да се изхожда. Впечатляващ робот, нали?

 

В средата на 20 век, британския невролог Уилям Грей Уолтър, създава роботи, които могат да се разхождат и да избягват препятствията. Те приличали на костенурки, за това са известни като костенурките на Уолтър и представляват първата реална демонстрация на изкуствен живот.

 

В съвременната роботика, биологията често предлага решения на редица проблеми като например по-доброто вписване на роботите в света. Но има и специалисти по роботика, които прекарват много време в наблюдение на различни животни и след това в създаване на техни модели-роботи.

 

От Tech Crunch ще ни запознаят с 5 робота вдъхновени от природата.

1. Octobot

Octobot е малък робот, който се побира в дланта на ръката ви и прилича повече на играчка, отколкото на сложно технологично чудо. Но въпреки странното си име и малък размер, този бот представлява удивителен напредък в роботиката.

 

Според изследователите от Харвард, които го създават, той е първият мек робот, който е напълно самостоятелен. Той няма твърди електронни компоненти – батерии или компютърни чипове – и се движи, без да бъде вързан към компютър. Роботът се движи чрез химични реакции на водороден пероксид, който се надува и се оттича по тръби.

 

2. Pleurobo

Саламандрите са едни от първите животни, които са се научили да се движат по суша. Учени от  Швейцария, изучили подробно как тези земноводни се движат и тези наблюдения станали основа за създаването на Pleurobo – робот, който се движи като истински саламандър. Наред с другите неща, Pleurobo служи като инструмент за изучаване на взаимодействието между гръбначния мозък и мозъка, което може да бъде много полезно за неврохирургията.

 

3. Микродрон Animal Dynamics

Въртящите се перки са се превърнали в стандарт при дроновете. Въпреки това, този проект има много недостатъци: високото ниво на шума, консумацията на енергия, както и нестабилността при силен вятър. Търсейки решения за преодоляване на тези недостатъци, учени от Великобритания, започнали да изучават водните кончета. Така бил създаден микродронът Animal Dynamics.

 

4. SpotMini

SpotMini е един от най-впечатляващите четириноги роботите, който заимства движенията на хора и животни. Това е най-тихият робот на компанията Boston Dynamics, оборудван с множество сензори, включително камера за дълбочина, триосов жироскоп и проприоцептивни сензори в крайниците.

 

5. Festo

Festo е най-красивият и изящен робот в този списък. Festo е робот-пеперуда и когато лети е много по-вероятно да го сбъркате с първообраза му отколкото другите роботи в този списък. Festo лети перфектно, като за това разчита на камера.

 

 

Вижте 5 инoвативни робота, които ще променят света