IBM Research са известни със своите ежегодни прогнози за нововъведенията, които ще променят живота ни през следващите пет години. IBM популяризира своите прогнози по време на ежегодното си събитие „5 в 5“, а благодарение на venturebeat разбираме какви са били те на тазгодишното издание на събитието:

 

1. Digital Twin е виртуално представяне на физически активи. Идеята е чрез  дигитализиране и улавяне на всички аспекти на селското стопанство – от качеството на почвата и уменията на водача на трактора до цената на един пъпеш, продаван на пазара да се понижи нуждата от използваните ресурси. Digital Twin използва AI и благодарение на технологията ще можем да използваме тези данни за точно прогнозиране на добивите на културите, което от своя страна ще даде на банките и финансовите институции данните, от които се нуждаят, за да помогнат на фермерите да се разширят.

 

2. Благодарение на блокчейн ще се намали разхищаването на храни. В рамките на пет години ще елиминираме много от скъпоструващите неизвестни в хранителната верига. От фермери до доставчици на хранителни стоки, всеки участник във веригата ще знае точно колко да засади, поръча и достави. Загубата на храна ще намалее значително, а продукцията, която потребителите консумират, ще бъде по-свежа и това ще е възможно благодарение на  технологията блокчейн, IoT устройствата и AI алгоритмите, които ще обединят усилията си.

 

3. Картографирането на микробиома ще ни предпази от лоши бактерии. В рамките на пет години инспекторите по безопасността на храните от цял свят ще получат нова суперсила: възможността да използват милиони микроби, за да защитят това, което ядем. Някои от тези микроби са годни за човешка консумация, други – не. Благодарение на новата техника, която ни позволява да анализираме техния генетичен състав по икономичен начин, микробите ще ни кажат много за безопасността на това, което консумираме.

 

4. AI сензори ще откриват патогени в храната у дома. Фермерите, преработвателите на храни и продавачите, както и всеки у дома си ще може лесно да открива опасни замърсители в храната си. Всичко, от което ще се нуждаем е мобилен телефон или плот с AI сензори. От IBM Research създават мощни, преносими AI сензори, които могат да откриват патогени в храните. Тези мобилни сензори биха могли драстично да увеличат скоростта на съвременните тестове от дни до секунди.

 

5. През следващите пет години изхвърлянето на боклука и създаването на нови пластмаси ще бъдат напълно трансформирани процеси. Всичко от картонените кутии за мляко до торбите за хранителни продукти и дрехи ще могат да се рециклират, а компаниите, произвеждащи полиестер, ще приемат отпадъци и ще ги превръщат в нещо полезно. Този преход ще бъде задвижван от иновации като VolCat, каталитичен химичен процес, който може да превърне PET, вид пластмаса, обичайно използвана в опаковките на храните и полиестерните дрехи, във възобновяем ресурс.

 

Икономически ефективните и устойчиви иновации могат да вдъхнат нов живот на старата пластмаса. Понастоящем всяка година по света се произвеждат повече от 272 милиона метрични тона пластмаса, като една четвърт от нея е от PET. VolCat има за цел да използва точна комбинация от химикали, топлина и налягане, за да намали количеството пластмаса и в крайна сметка произведеното количество отпадъци. Това може напълно да промени начина, по който изхвърляме и произвеждаме пластмаса през следващите пет години.

 

Вижте 5 начина, по които дроновете ще автоматизират бъдещето