Всички сме чували, че трябва да подходим изключително внимателно към избора на пароли, за да не се стигне до неприятни последици, в случай на неоторизиран достъп на трети лица в резултат на налучкване на паролата. В забързаното ежедневие обаче това задължително условие трудно се изпълнява.

 

Само защото никога до сега наш акаунт не е бил хакван не означава, че сме имунизирани към подобни злини. Според Make Use Of всички ние трябва да имаме предвид тези 5 грешки, които често допускаме при избора на парола и да ги избягваме.

1. Избор на лесна за запомняне парола

За да не им се налага да се напрягат много потребители избират пароли, които са лесно предсказуеми и лесни за запомняне. Сред най-често срещаните пароли са 1234, 12345, 123456, 1234567, 12345678, 123456789, 1234567890 или QWERTY и QWERTYUIOP. Ако имате нужда от съвет, може да разгледате тези три лесни начина да създадете сигурни пароли в интернет.

2. Оставяне на паролата, която е по подразбиране

Много устройства идват с парола по подразбиране, но техните производители очакват от крайния потребител да я промени на нещо по-сигурно. Много хора, обаче забравят да направят това. Всеки път щом си купите ново устройство, първото нещо, което трябва да направите е да влезете в профила си и да промените паролата, която е зададена по подразбиране.

3. Избор на къси пароли

Всеки допълнителен знак – независимо дали това е буква, цифра или символ – прави паролата по-трудна за отгатване.

4. Не използвате цифри и символи

Създаването на дълга парола не е единственото изискване за създаване на силни пароли. Специалистите съветват да се използват букви, цифри и символи, тъй като по този начин се увеличава броя на възможностите за всеки отделен знак в паролата ви.

5. Използвате лични данни за парола

При избора на парола има едно златно правило и то е никога да не използвате никакви лични данни в паролите си, дори и името си. Паролите ви не трябва да имат никаква връзка с вас.

 

Вижте пет начина, по които могат да ви откраднат паролата