Google Search стартира преди повече от 20 години и за това време компанията въведе и премахна няколко функции. От Make Use Of обаче знаят как можем да върнем някои от тях, ако ги харесваме и държим на тях. Възможността за активиране или деактивиране на такива функции е хубаво нещо, нали?

1. Върнете обратно “View Image” и “Search by Image”

Нека започнем с най-наскоро премахнатите функции, които са най-полезните от функцията за търсене на изображения: “View Image” и “Search By Image”. Инсталирайте разширенията View Image за Chrome (безплатно) и Google Search View Image Button за Firefox (безплатно) и няма да трябва да правите нищо друго. Все едно Google никога не е премахвал тези бутони. 

2. Върнете си бутона “I’m Feeling Lucky” 

Когато Google стартира, бутонът “I’m Feeling Lucky” беше един от най-важните му акценти. Чрез натискането му веднага получавахме най-подходящия резултат за това, което искаме, според Google. Докато бутонът все още съществува на главния сайт на Google, той не е част от мощния Chrome Omnibox, където повечето хора провеждат търсения. За да оправите този пропуск, се нуждаете от разширението I’m Feeling Lucky за Chrome (безплатно). Инсталирайте го и въведете , последван от Tab, за да активирате търсенето с I’m Feeling Lucky. Освен за търсенето и в интернет, този бутон работи и за Великденски яйца и скрити съкровища на Google. Разширението има еквивалент за Firefox, Google I’m Feeling Lucky (безплатно).

3. Търсене на форуми с Google Discussions

Google ви позволява да филтрирате резултатите от търсенето въз основа на няколко параметъра, като изображения, видеоклипове, пазаруване, приложения и т.н. Една от опциите беше Discussions, тя ви позволяваше да търсите форуми. Вече я няма, но можете да я върнете.

 

Това разширение за Chrome, Discussions Button (безплатно) добавя бутона Discussions обратно към резултатите от търсенето, както беше преди. Извършете заявката си за търсене, изберете раздела Discussions и в резултатите ще видите само форуми.

4. Върнете обратно Google Instant

Функцията Google Instant вече не съществува. За съжаление тя не може да се върне назад, но можете да върнете една от функциите, които Instant добави: клавишни комбинации с разширението Google Search Keyboard Shortcuts за Chrome (безплатно).

 

Първият резултат от търсенето се избира автоматично, обозначен с малка стрелка до него. Можете да отидете напред и назад с Tab и Shift + Tab или да превъртате страницата с j и k. Натиснете Enter, за да посетите страницата.

5. Връщане на Instant Preview

Instant Preview беше страхотна функция. Тя добавяше миниатюра до резултатите от търсенето, така че можехте да видите как ще изглежда страницата, която сте посетили. Разбира се, Google я премахна, поради  липса на използване.

Но ако сте я харесвали, някои разширения могат да ви я върнат и Preview Preview е най-доброто от тях. То работи за Chrome, Firefox и Safari и дори разширява функцията на други търсачки, в случай че не използвате само Google.

 

Вижте 5 полезни услуги на Google, които може би не знаете