Първата версия на Android се появи през 2008 година. Тя беше наречена Alpha 1.0, но все още не беше готова за обществено ползване. Android 1.5, наречена Cupcake, беше първата търговска версия. С нея започна традицията всяка нова версия на платформата да носи името на популярен десерт и предложи някои емблематични функции, които използваме до днес. 

 

От Android Pit са събрали пет от първите функции на Android, които все още използваме.

1. Поддръжка за виртуална клавиатура

Днес може да изглежда тривиално, но преди 2009 година можехме да използвате Android само на устройства, които имат вградена физическа клавиатура. Когато бе пусната виртуалната клавиатура, производителите получиха свободата да развиват дисплеите на техните устройства. Така те започнаха да ги правят все по-големи, с по-добри характеристики и много по-прецизна технология за докосване.

2. Поддръжка на уиджити

Уиджитите не започнаха с Android, но платформата на Google ги популяризира. Те станаха толкова полезни, че дори Apple трябваше да се качи на борда и да ги приложи в най-новите версии на своята iOS. Уиджитите са компоненти, които опростяват достъпа до други програми.

3. Чекмеджето с приложения

Това е една от най-характерните черти на Android. iOS, основният конкурент на Android, все още поставя всичките ви приложения директно на началната страница. Чекмеджето с приложения, оставя началната страница за уиджитите и приложенията, които използвате най-много. Идеален начин всичко да е подредено.

4. Bluetooth стерео

В един свят, където производителите премахват аудио жаковете от продуктите си, безжичните връзки стават все по-важни. Тази функция стартира с Cupcake, така че имаше достатъчно време да заработи без бъгове. Това не е функция, която ще видите на дисплея, но е важна за днешния безжичен свят.

5. Автоматично завъртащ се екран

Ето още нещо, което може да изглежда просто, но не е, става въпрос за автоматично завъртащ се дисплей. При повечето телефони, популярни преди пускането на Android, не можеше да завъртите екрана им, да не говорим автоматично. Това наистина беше неудобно.

 

Вижте 5 полезни Android функции, които е добре да пробвате