Новият смартфон е чудесна придобивка. За да можем да извлечем максималното от него обаче е важно да го конфигурираме добре. Това означава, че има и някои функции, които е добре да изключим, смята AndroidPIT.

 

Оптимизация

Бързата работа на смартфона и животът на батерията в голяма степен зависят от точната настройка. Някои уж практични и дребни функции всъщност оказват голямо влияние на тези критерии.

 

1.    Автоматичната яркост
Повечето смартфони имат режим за автоматична яркост на диспея. На теория това трябва да оптимизира консумацията на батерия. Често пъти обаче функцията е настроена със „застраховка” и слага малко по-голяма яркост от реално нужната. Ръчната настройка може да е по-досадна, но ще се отрази благоприятно на живота на батерията.

 

 

2.    Ненужни приложения
Смартфоните, особено идващи от оператор, често имат множество допълнителни приложения. Производителите също слагат свои програми и всичко това коства ресурси и батерия. Ако някое (или всички) от тези приложения не върши работа, то е добра идея да бъде изтрито или най-малкото деактивирани от настройките на телефона.

 

Полезно: Как да премахнем предварително инсталираните приложения в Android смартфон

 

3.    Анимациите
Няма спор, че работата с устройствата е по-приятна, когато има анимации в интерфейса. Така те изглеждат по-добре, усещането е по-приятно. Това обаче изисква системни ресурси, които при телефони с по-слаби процесори, може да е проблем. Те могат да се изключат чрез Developer options (разработчици) менюто, където трябва да се изключат Window animation scale (скала на анимацията на прозорец) , Transition animation scale(скала на преходната анимация,) и Animation duration scale (скала на анимацията).

 

 

Потребителско изживяване

„Усещането” за телефона също е от значение доколко неговият собственик ще е доволен или не. Затова честно различните хора имат крайно противоположни мнения за едно и също устройство. Това „усещане” може да се промени леко.

 

4.    Вибрация и звук
Почти всички телефони издават звук или имат лека вибрация при докосване на виртуален бутон. Идеята е да се симулира физическото усещане при използване на реален бутон. Но всъщност е достадно, а и хаби малко батерия. Тези опции обикновено могат да се изключат от Settings > Sound & notifications, както и от настройките на избраната клавиатура.

 


Лични данни

Защитата на личните данни също е от значение. Особено на фона на всички скандали от началото на годината. Смартфоните знаят много за нас и е добре да защитим тази информация не само с подобаващите приложения за сигурност.

 

5.    Персонализираните реклами
Google използва данните на потребителите, за да подбира по-добре рекламите, които виждат. Тази опция обаче може да се изключи от менюто с настройките. Най-лесно е да се намери като в менюто се използва търсачката и се въведе Ads. В зависимост от използваната версия на Android може да има различни опции, включително избор на кои приложения каква информация да могат да използват. Има и опция за цялостно изключване на персонализирани реклами. Това не спира събирането на информация, но ограничава нейното използване.

 

Още от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix