Бъдещето, обрисувано в научно-фантастичните филми, не винаги е в съответствие с това, което реалният свят може да предложи. Въпреки това, обаче, има случаи, в които от Холивуд успяват да предвидят много точно бъдещето.

 

От Digital Trends са се постарали да изброят 5 пъти, в които фантастичните филми наистина успяха да предвидят бъдещето. Ето кои са те:

1. Завръщане в бъдещето 2 (Back to the Future II) – 1989г.

Може би си спомняте сцената, в която семейство Макфлай, използват VR шлемове, които лесно биха могли да бъдат Oculus Rift или Microsoft Hololens, за да контролират своя интелигентен дом. Макар че не е точно същото, рехидратиращата фурна също не е на милион мили от различните проекти за 3D печат, свързани с храненето, за които продължаваме да чуваме толкова много. Кой можеше да предположи, че Sci-Fi комедията ще предвиди какво ще се случи през 2017 година?

  2. Зов за завръщане (Total Recall) – 1990г.

Във филма на режисьора Пол Верховен, с участието на Арнолд Шварценегер, Джони Каб е робот шофьор на такси. През 2017 г. може все още да не сме колонизирали Марс, нито пък намерили начин да имплементираме сложни фалшиви спомени в човешкия мозък, но автомобилите, които се движат сами са факт.


Най-забележителен е опита на Uber, компанията проведе редица успешни теста за таксита без шофьор. За съжаление те нямат личност като Джони Каб, но шофьорските умения, очевидно.

3. Специален доклад (Minority Report) – 2002г.

Режисьорът Стивън Спилбърг умишлено търси истински футуристи и ги моли да екстраполират какво се случва в изследователските лаборатории за да може футуристичните му филми да изглеждат правдоподобни. Въпреки това, за 15-годишен филм, остава впечатляващо колко точно е предвидил бъдещето – мултитъч интерфейсите, ретина скенерите, електронната хартия и дори софтуера за предвиждане на престъпления, разработван от американската Агенция за национална сигурност.

4. Робокоп (RoboCop) – 1987г.

Друг филм на режисьора Пол Верховен, който успява да предвиди успешно бъдещето е „Робокоп“. Във филма военните използват дронове и други роботизирани приспособления, нещо което става и днес. Все още обаче, никой не е построил робот, който е получовек, за да патрулира по улиците. Но какво ще кажете за технологията за разпознаване на лице, която Робокоп използва, за да идентифицира гангстера Емил Антоновски след среща на бензиностанцията?

5. Военни игри (WarGames) – 1983г.

Ако сте достатъчно възрастни, за да сте гледали филма „Военни игри“ когато излезе през 1983 година, вероятно тогава не сте предполагали, че един ден ще можете да играете онлайн игри благодарение на това, което днес се нарича интернет.

 

Вижте 4 прогнози за бъдещето, които ще променят живота ни