Има много неща за нашата планета, които не знаем. Има и много неща които си мислим, че знаем за Земята, но реално знанията ни са неточни или дори неверни.

 

До колко познавате нашата планета? Може да проверите това като сравните знанията си с информацията на Business Insider.

1. Сахара е най-голямата пустиня на Земята

Не всички пустини са горещи и покрити с пясък. За да бъде една площ обявена за пустиня, тя трябва да бъде само суха (с минимални количества валежи) и без живот. Антарктика напълно се вписва в това описание. Годишните валежи на континента са едва 200 mm по крайбрежието и далеч по-малко във вътрешността му. Така, че да, Антарктика е ледена пустиня или най-голямата пустиня на Земята.

2. Можете да балансирате яйце на пръста си по време на пролетното равноденствие

Можете да направите това всеки ден от годината. Това изисква само да имате стабилна ръка.

3. Връх Еверест е най-високия връх на Земята

Височината на връх Еверест е 8 848 m и така Хималаите може да бъде обявена за най-високата планина над морското равнище. Връх Мауна Кеа, на остров Хавай, обаче е с височина 4 205 метра над морското равнище, но той се простира и на 6 096 м под морското ниво, така неговата обща височина е около 10 000 метра – много повече от връх Еверест.

4. Формата на Земята е перфектна сфера

Поради въртенето на Земята, местата около полюсите са сплеснати, а около Екватора изпъкнали. Учените смятат, че глобалното затопляне и топенето на ледените шапки причиняват по-голяма изпъкналост на Екватора.

5. Хората от Средновековието смятали, че Земята е плоска.

През Средновековието почти всеки учен смята, че Земята е кръгла.

 

Вижте шест любопитни факта за фотографията, които може би не знаете