Създаването или четенето на PDF файлове е достатъчно проста задача, но ако искате да редактирате или коментирате PDF файл, без да го променяте в друг формат (или да нарушавате неговото оформление), ще трябва да имате специален PDF редактор.

Ето какво още е добре да знаем по темата, според Review Geek.

 

Полезно: Най-добрият софтуер за конвертиране на PDF файлове за Windows 10

 

Какво е PDF?

PDF е съкратено от Portable Document Format. Файловият формат е създаден в началото на 90-те години на миналия век от съоснователя на Adobe, Джон Уорнок и е проектиран с идеята да предостави стандартизиран тип документ, който може да се чете на всеки хардуер или операционна система, чието оформление няма да се променя за различните системи и хардуер.

Днес можете да отваряте и четете PDF файлове през браузъра си или с помощта на специализиран PDF четец или текстов процесор, но ще ви трябва отделен софтуер, ако искате да ги редактирате или пишете пояснителни бележки в тях.

Ето важните функции, които всеки добър софтуер за редактиране на PDF файлове трябва да има:

1. Възможности за редактиране. Разбира се, която програма изберете, трябва да ви позволи да отворите PDF файл и да го редактирате. Независимо дали искате да промените оформлението, да вмъкнете и промените размера на изображенията или да промените реда на страниците в един по-голям документ, най-добрите PDF редактори трябва да могат да се справят с такъв род задачи.

2. Добрите PDF редактори трябва да предлагат полезни инструменти за пояснения като подчертаване, залепване на бележки, полета за коментари, щампи и дори писане на бележки на ръка.

3. PDF редакторите трябва да предлагат опции за защита на поверителните данни, съдържащи се във вашите PDF файлове. Някои програми ви позволяват да зададете разрешения за достъп и дори да слагате водни знаци.

Adobe Acrobat Pro DC

Тъй като Adobe е изобретил PDF файловете преди повече от 25 години, няма как да не предлага и най-добрият инструмент за редактирането им. Adobe Acrobat Pro DC ($ 14.99 на месец) е достъпен за Windows и macOS системи, като приложения за iOS и Android и като добавка за Google Drive.

 

Полезно: Най-добрите безплатни инструменти за конвертиране на PDF файлове в Word

 

Adobe улеснява създаването, редактирането и подписването на PDF файлове (и проследяване на тяхната активност) с модерния си интуитивен интерфейс. Софтуерът ви позволява да сравнявате две версии, за да търсите разлики, да конвертирате PDF в няколко други формата, да превърнете сканираните документи в PDF файлове, които могат да се редактират и може да търсите в тях и дори да редактирате в движение на вашия смартфон.

Софтуерът може да се справи и с по-сложни задачи, като добавяне на водни знаци, отметки и заглавия, редактиране или премахване на скрита поверителна информация и добавяне на аудио и видео.

PDF Architect 7

Ако искате PDF редактор, който изглежда и работи подобно на Adobe, но не е толкова скъп, пробвайте PDF Architect 7. С приложението можете да отваряте и четете всеки PDF файл, да преглеждате два документа едновременно за сравнение, да създавате PDF файлове от документи на Microsoft или чрез сканиране на документ и да пренареждате, изтривате или премествате страници във вашия PDF файл. Всичко това е възможно с безплатната версия.

Ако имате нужда от повече функционалност от това ще трябва да преминете към един от платените планове на Architect 7, които започват от $ 49 за година.

Най-големият потенциален недостатък е, че PDF Architect е достъпен само във вашия браузър и няма придружаващи мобилни приложения.

Xodo

Xodo е чудесна опция за тези, които търсят безплатен PDF редактор. Освен уеб приложение, Xodo е достъпен и като приложения за iOS и Android. Xodo е чудесна опция за подписване на документи, тъй като ви позволява да създадете подпис със стилус или с пръстта си и можете да го запишете след това, за да го използвате в бъдеще. Попълването на формуляри също е лесно – всичко, което трябва да направите, е да докоснете полето и да въведете вашата информация.

След като създадете документа си, можете да го синхронизирате с Dropbox или Google Drive.

iSkySoft PDF Editor

iSkySoft PDF Editor (започва от $69 на година) е идеален както за физически лица, така и за бизнеса. PDF редакторът е достъпен както за Windows, така и за потребители на macOS (но не като мобилно приложение) и работи на девет езика.

iSkySoft PDF Editor ви позволява да конвертирате PDF файлове, да създавате формуляри; да редактирате оформлението и текста на вашия PDF файл, да добавяте, премахвате и манипулирате изображения, да вмъквате, премахвате или разменяте страниците във файла и да го заключвате с пароли.

Една от най-впечатляващите характеристики на iSkySoft е неговата технология за оптично разпознаване на знаци, която идентифицира сканиран текст от друг документ и след това го превръща в редактируем и подлежащ на търсене PDF файл.

 

Вижте най-добрият софтуер за конвертиране на PDF файлове за Windows 10