„Ако не плащатe за един продукт, то тогава вие сте продукта“. Този цитат със сигурност е верен, когато става въпрос за Android приложенията. Тези приложения събират потребителски данни, от които Google печелят много пари.


Някои от приложенията на Google идват предварително инсталирани на устройствата ни. Други трябва да се инсталират допълнително. Така или иначе, тези услуги събират вашите данни на сървърите на Google. За щастие, потребителите могат да ограничат данните, които тези приложения споделят с Google като деинсталират или деактивират някои приложения и преконфигурират други.

 

Google прави невъзможно да се деактивират всичките услуги, освен ако не сте готови да разкодирате вашия телефон и да инсталирате потребителски ROM. Но все пак има начини поне да се намали консумацията на батерията и нахлуването в личния ви живот.

От makeuseof ще ни покажат как да ограничим данните, които споделяме с отделни приложения и услуги на Google.

1. Google Play Services (и Google Play Store)

Google Play Services е инсталиран по подразбиране за всички Android устройства и има редовни актуализации, а броят на достъпите, които изисква е впечатляващ. Това е по същество едно приложение, което работи изцяло във фонов режим, като предоставя връзка към Google, за да могат другите приложения на компанията да функционират правилно.

 

Google Play Services не може да се деинсталира, освен ако не рутнете устройството си. Ако обаче го деинсталирате, не можете да инсталирате нови приложения без магазините на трети страни, като F-Droid или на Amazon Appstore.

 

Ако искате да деактивирате Play Services, трябва да отидете в Settings > Apps и натиснете Google Play services. След това изберете Disable в горната част на екрана. За съжаление, не всички телефони могат да деактивират Play services.

 

Ако се притеснявате за живота на батерията можете да деактивирате синхронизирането с профила, за да се ограничи консумацията на енергия. Но това означава, че ще трябва ръчно да синхронизирате. Отидете в Settings > Accounts. От Accounts менюто, натиснете иконата с три точки, след това махнете отметката до Auto-sync data.  От този момент нататък, устройството ще изисква ръчно синхронизиране на всяко приложение.

2. Google Now или Google App

Google App е основно Google Search за вашия телефон, но не се заблуждавайте, приложението знае много за вас. На повечето устройства, приложението не може да бъде деинсталирано без те да са разкодирани. Въпреки това, може да го изключите. За да деактивирате Google App трябва да отидете в Settings > Apps, да изберете Google App, а след това Disable.

Можете също така да ограничите колко данни да споделяте с Google App. За целта стартирайте приложението, натиснете иконата с три точки, след това отидете в Settings > Accounts & Privacy. От тук можете да изтриете данните, които не искате да споделяте с Google. В My Activity опцията е отбелязана цялата ви онлайн активност. За щастие, можете да изтриете голяма част от тази информация.

 

Ако се притеснявате за батерията, ще трябва да изключите Google Now, защото приложението е един от главните „виновници“ за бързото източване на батерията. За целта стартирайте приложението и след това натиснете бутона за менюто (означен с три хоризонтални линии). След това отидете в „Settings“ и под „Google Now“ (или „Google Assistant“), изберете „Settings“ и плъзнете плъзгача на „Off“.

3. Google Maps

Google Maps следи и записва местоположението на своите потребители, дори когато те не използват приложението. Ако не искате това да се случи, има някои стъпки, които можете да предприемете. Повечето Android устройства не разрешават да деинсталирате Google Maps без да се разкодират, но можете да го изключите, като отидете в Settings > Apps и изберете „Google Maps“. След това изберете „Disable“.

 

За да изключите Location histories, отворете Google Maps приложението и натиснете иконата с три точки. Изберете „Settings“, от „Settings“ изберете „Google location settings“. След това под „Location services“, изберете „Google Location History“. Изключете го като натиснете плъзгача в горната дясна част на интерфейса. От сега нататък, Google вече няма да следи вашите локации.

 

За да активирате режима за пестене на батерията за Google Maps, извършете следните действия: Settings > Location > Mode. След това изберете Battery saving. Недостатъкът на режима за пестене на батерията е неговата понижена точност в сравнение с GPS проследяването на местоположението. Въпреки това, живота на батерията на устройството ще се подобри забележително.

4. Google Photos

Ако често правите снимки, то Google Photos „знае“ как изглеждате не само вие, но и вашите деца, близки, приятели. Отново приложението Google Photo не може да бъде деинсталирано, но може да го деактивирате като отидете в Settings > Apps > Photos и изберете „Disable“.

 

Можете да изключите лицевото разпознаване в Google Photos, като отворите приложението и натиснете иконата на менюто (три хоризонтални линии). След това изберете Settings, натиснете плъзгача за „Face grouping“.

 

Друго, което е добре да имате предвид за Google Photos е, че политиката за снимките които съхранявате позволява на Google да запазят вашата информация в своята база данни, дори и да изтриете снимките.

 

Ето какво да имате предвид относно живота на батерията. Можете да конфигурирате Google Photos да качва снимки в облака, докато устройството е включено в източник на захранване или само през клетъчните данни. Контролирането на тези две опции може значително да подобри живота на батерията.

 

Стартирайте приложението Photos и натиснете иконата на менюто (три хоризонтални точки). Изберете Settings > Back up & sync и превъртете надолу. Натиснете плъзгача за „While charging only Videos and Photos“ (който е под „Cellular data backup”).

5. Google Chrome

Като уеб браузър по подразбиране за повечето Android устройства, Chrome знае всички уебсайтове, които посещавате. На повечето устройства, не можете да деинсталирате Google Chrome без те да се разкодират. Въпреки това, можете да забраните приложението, като отидете в Settings > Apps > Chrome и изберете „Disable“.

 

Chrome събира редица статистически данни от потребителите. Можете да се откажете от тази програма, чрез отваряне на приложението Chrome, натискане на иконата с трите вертикални точки в горния десен ъгъл на екрана, и като изберете Settings. От менюто „Settings“, изберете „Privacy“. След това изключете „Usage and crash reports“.

 

Можете ако решите да включите опцията „Do Not Track“, но имайте предвид, че повечето сайтове ще продължат да ви следят, независимо че сте сложили отметка до опцията.  Chrome не предлага режима „Battery Saver“, затова ако искате да използвате устройството колкото се може по-дълго преди да се наложи да презаредите батерията му, започнете да използвате друг браузър.

 

Вижте осем начина да разберете какво знае Google за вас