Замислихте ли се преди да инсталирате Adobe Reader? Вероятно не защото програма е златният стандарт. Освен обаче, че не е единственият вариант, не е и най-добрият, смятат от Make Use Of. Ако се огледате ще откриете няколко висококачествени безплатни PDF рийдъри за Windows. По-долу може да прочетете за 5 PDF рийдъри за Windows.

1. Вашият браузър

Независимо дали използвате Google Chrome, Firefox или Microsoft Edge, вашият браузър вече разполага с вграден PDF четец. Той няма да разполага с всички функции, но е бърз начин за четене на PDF документи и ще ви спести много системни ресурси.

 

- Microsoft Edge – PDF файловете се отварят в таб на браузъра Edge. Единственото нещо, което ги отличава от обикновена уеб страница, е лентата с инструменти на PDF в горната част. Можете да търсите в документа, да регулирате нивото на мащабиране, да отпечатвате и да запазвате файла. Можете също така да споделите документа или да го добавите във вашите любими или в списъка за четене. За съжаление, уникалната характеристика за уеб бележки на Edge не е налице в PDF файлове.

За да промените стандартния си PDF четец в Windows 10, отворете Start > Settings. В Settings отидете в Apps > Default apps, кликнете върху Choose default apps by file type и променете асоциираното приложение на разширението за PDF файл с приложение по ваш избор. Това може да бъде друг браузър или PDF Reader от трета страна.

 

- Google Chrome – PDF интерфейсът на Chrome е подобен на Edge. В допълнение към всичко, което Edge прави, можете да завъртите документа, което е от съществено значение за Windows 2-в- 1 устройствата. Ако Chrome е вашият браузър по подразбиране, но предпочитате да не се отварят PDF файловете в него, можете да деактивирате вградения му PDF четец. За целта отворете chrome://settings/content, превъртете до долната част на прозореца за настройки на съдържанието, под PDF Documents маркирайте Open PDF files in the default PDF viewer application.

 

- Mozilla Firefox – сред PDF четците в браузъра, Firefox предлага най-изчерпателния пакет. В допълнение към стандартните функции, предлагани в Chrome и Edge, можете да разширите страничната лента, да завъртите и в двете посоки и други.

За да деактивирате Firefox PDF четеца отидете в Menu > Options > Applications. До Content Type Portable Document Format (PDF), изберете Action.

2. Sumatra PDF

Sumatra PDF е най-добрата алтернатива на вградените в браузъра PDF четци, защото е лек. Освен това е с отворен код. А ако искате нещо дори по-малко и леко, можете да изтеглите преносимото му приложение вместо версията за настолни компютри.

 

Sumatra PDF няма опции за редактиране или други разширени функции, но се зарежда изключително бързо. Той обаче поддържа табове и е пълен с клавишни комбинации, което го прави още по-идеален за бързо четене на PDF файлове. Освен това, Sumatra поддържа други видове файлове, включително електронни книги в ePub и Mobi формат и комикси в CBZ и CBR формати.

3. Nitro PDF Reader

За разлика от много други безплатни PDF четци, с Nitro можете да попълвате формуляри и да подписвате документите си. Можете също така да добавяте бележки и да извличате изображения или да конвертирате PDF в документ с обикновен текст.

4. Foxit Reader

Foxit Reader е една от първите алтернативи на Adobe Reader и все още е чудесен вариант, защото  сред безплатните PDF четци предлага най-много функции. Една от най-добрите функции на Foxit Reader е, че можете да добавите собствени преки пътища към Quick Action Toolbar в горния ляв ъгъл. Можете и да изтеглите портативна версия на Foxit Reader.

5. STDU Viewer

Този инструмент иска да бъде единственото приложение, което използвате за да разглеждате всичките си  документи, книги и други файлове. STDU Viewer поддържа TXT, Comic Book Archive, PDF, DjVu, MOBI, EPub, няколко файла с изображения и много други формати на документи. Не само че можете да отваряте документи в табове и да разширявате навигационния панел, но също така можете да създавате и навигирате отметки и акценти, да виждате миниатюри на отворените документи и да разделяте прозорци, за да сравнявате различни страници в същия документ. Друг елегантен елемент е, че можете да инвертирате цветове, като например от черно на бяло до бяло на черно.

 

Вижте шест полезни неща, които може да направите с PDF документ