Google е логичната първа асоциация на всеки, когато чуе думите „интернет търсачка“. Тя обаче далеч не е единствената. В интернет има доста разнообразни търсачки, които предлагат някои интересни функции и възможности.


Те могат да са идеално допълнение към използването на Google. MakeUseOf ни показват пет алтернативни търсачки на Google, които ще ни помогнат да откриваме нови неща в интернет.


Mojeek – търсене по емоции

Всичко, което се публикува в интернет, генерира доста реакции и емоции. Mojeek казва, че разбира какви реакции са провокирали различни публикации в хората и позволява търсене по тях. Първо се въвежда ключова дума, която извежда общите резултати. Към тях се показват и бутони за търсене по конкретни емоции, които публикациите са провокирали.


Общо са налични пет емоции: любов, учудване, смях, тъга и гняв.


Mojeek също така използва собствени ботове, за да обикаля интернет страниците и да ги индексира. Тя си създава свой архив, а не копира просто резултатите на Google. Услугата не използва тракери и не събира данни за потребителите.


Givero – набиране на средства за добри каузи

Когато търсим информация в интернет, това може да е от полза за много хора. Givero печели пари от рекламите в търсачката си, както Google. Тя обаче дава половината от приходите на различни благотворителни казуи. При това позволява на потребителите да изберат за кои каузи да отиват генерираните от тях средства.


Приложението е базирано в Дания, така че има доста местни каузи. Предлагат се и множество глобални инициативи като почистване на океаните, дарения за WWF, Mozilla Foundation и др.


Gibiru – търсене без цензура

Google е много ефективна търсачка, но събира доста данни за потребителите. Gibiru е алтернатива, като използва резултатите на Google чрез модифициран алгоритъм. Това му позволява да показва всичко, дори някои резултати, които биха могли да бъдат цензурирани от Google.


Тези резултати са отделени в отделен таб, като в него се показват само линкове, които може да са цензурирани. Някои от тези резултати може да са доста... провокативни, затова е добре човек да е подготвен за изненади.


Освен това търсачката използва 256-битово криптиране на всички търсения и не пази история. Също така тя не използва бисквитки и не събира данни за потребителите.


SearX – търсене от няколко източника

Различните търсачки показват различни резултати. Да се търси неколкократно на различни места обаче изисква време и не е удобно. Затова SearX може да помогне.


Тази търсачка позволява на потребителите да избират няколко източника на търсене. Може да се потърси едновременно в над 10 търсачки (избрани от потребителя), с различни критерии като език, дали да се показват всички резултати или без провокативните и др.


SearX също не съхранява данните на потребителите и не ги споделя с трети лица. Данните се съхраняват само в самия компютър на потребителя, като той може да ги изтрие по всяко време.


Presearch – печелене на криптовалути с търсене

Макар еуфорията около криптовалутите да не е толкова голяма, те все още имат доста почитатели. Сред тях е и търсачаката Presearch.


Тя позволява на потребителите си да печелят от криптовалутата PRE с всяко търсене. Може да се правят не повече от 32 търсения на ден, като всяко от тях генерира няколко частички от PRE. Когато се натрупат достатъчно за цял токен, той може да бъде осребрен.


Самата търсачка използва собствен алгоритъм, но към нея могат да бъдат добавени и други търсачки и дори сайтове като Netflix, Amazon, Facebook, Twitter и др. Има и удобна функция за едновременно търсене във всички въведени каталози.