Google Chrome е добър браузър и любим на много хора. Разбира се, той си има своите проблеми и не е напълно идеален. Освен това не е и по-вкуса на всеки. MakeUseOf предлага пет алтернативни браузър, които могат да заменят Chrome и да се харесат на хората, които търсят разнообразие.

 

Colibri

Популярните браузъри в момента много разчитат на табовете. Те са основна функция, но на моменти стават прекалено много. Colibri е направен с идеята да бъде олекотен и опростен браузър. Няма табове, няма ленти с инструменти. Почти целият екран е оставен свободен за сърфиране. Освен това има функции за запазване на линкове и сайтове, създаване на списъци и др. Браузърът е безплатен и се предлага за Windows и Mac, като все още е в бета версия.

 

Firefox Focus

Мобилната версия на Chrome е доста тежка и затруднява по-старите и слаби телефони. Firefox Focus е нещо като мобилна версия на Colibri. Няма табове, а само един екран, който е... на фокус. Освен това браузърът поставя акцент над личното пространство и постоянно сърфира в Private/Инкогнито режим. Дори не запазва пароли или история на сърфирането. Firefox Focus е безплатен и наличен за Android и iOS.

 

Cocoon

Историята на този браузър започва като добавка за Firefox. Основната му цел е максимална сигурност. Изисква създаване на профил, който дава достъп до всички функции и системи за сигурност. Браузърът криптира всички данни, киото влизт и излизат през него, като за целта използва сървърите на Cocoon. На тях има и антивирусен софтуер, който проверява файловете, за да защити потребителя от изтегляне на вируси. Има и опция за блокиране на опитите на сайтовете да следят потребителя и др. Cocoon дори е съвместим с други добавки на Firefox. Браузърът е безплатен и се предлага за Windows и macOS.

 

Addap’s

Addap’s е браузър с по-специална насоченост. Той е подходящ за моментите, когато потребителят събира множество информация от различни източници. Например за курсова работа, презентация, статия и др. Addap’s позволява на потребителя да създава различни табла, на които да организира и подрежда в малки прозорчета голям брой сайтове. Така организирането на множество табове за един или няколко проекта става много по-лесно и удобно. Браузърът е безплатен и се предлага за Windows, macOS и Linux.

 

Brave

Рекламите в сайтовете са важен елемент от тях, като им помагат да съществуват и да остават безплатни. Някои сайтове обаче прекаляват и слагат твърде много и твърде пречещи реклами. Brave предприема по-различен подход. Браузърът блокира всички реклами и опити на сайтовете да проследват потребителя. Освен това обаче позволява на потребителя да си създаде виртуален портфейл и да го зареди с няколко долара всеки месец. Brave след това изчислява колко време потребителят е прекарал в различните сайтове и на края на месеца им изпраща съответен дял от парите. Така потребителят се спасява от досадните реклами, но ще може да поддържа любимите си сайтове и занапред. Браузърът е безплатен и се предлага за Windows, macOS, Linux, Android и iOS.

 

Още от Digital: Каква е истината за инкогнито режима в уеб браузърите