Някога Facebook започна социалната медийна революция, но днес компанията е пример за това как не трябва да се управлява една социална мрежа. Постоянните нарушения в сигурността и неприкосновеността на личния живот на потребителите доведоха до това все повече млади хора да напускат Facebook. Според Pew Research, 44% от потребителите на възраст между 18 и 29 години са заявили, че са изтрили приложението през последната година.

 

Ако и вие сте решили да изтриете потребителския си профил във Facebook, към коя социална мрежа възнамерявате да се насочите? Кои алтернативни сайтове на Facebook няма да откраднат вашите данни? Информацията на Make Use Of има за цел да ви помогне да си отговорите на тези въпроси.

1. FamilyWall

От всички аргументи срещу изтриването на профила ви във Facebook, може би най-голяма тежест е този че след като се решите на тази крайна стъпка, ще загубите връзка с вашето семейство, което е далеч от вас или разпръснато по целия свят. За щастие, има алтернативи на Facebook, които можете да използвате за да подържате връзка с близките си. Една такава алтернатива е FamilyWall. Както подсказва името, услугата е специално създадено за поддържане на връзка с близките ви.

 

Мрежата има три основни характеристики, които я правят привлекателна от гледна точка на неприкосновеността на личния живот. Първо, комуникациите на вашето семейство се съхраняват в частен, сигурен облак. На второ място, няма реклами, така че никоя фирма няма да използва поведенческите ви данни, за да се рекламира. И накрая, FamilyWall обещава, че никога няма да използва вашите лични данни за търговски цели.

 

Функциите на FamilyWall включват споделяне на календари за рождени дни и други семейни събития, споделяне на списъци със задачи, проследяване на местоположението в реално време, възможност за създаване на частни групи в семейството ви и обширна фотографска и видео библиотека.

2. NextDoor

FamilyWall може да изпълнява същата роля като Facebook, когато става дума за вашето семейство, но какво ще кажете за вашата местна общност? Друга основна сила на Facebook е че ви позволява да се свързвате с вашите съседи и съграждани, за да организирате събития, да обсъждате различни проблеми, да продавате предмети и т.н. Ако използвате Facebook за тези цели, трябва да проверите NextDoor.

 

Политиката на NextDoor е никога да не продава или отдава вашите данни за контакт или лична информация на трети страни. Поради естеството на мрежата обаче някои от вашите данни за контакт може да са видими за вашите съседи.

3. 23snaps

Помислите пак, преди да добавите още снимки на вашите деца във Facebook. Ако пренебрегвате този съвет, не бива да се учудвате ако някой ден мине покрай вас градски автобус украсен с лицето на вашето невръстно дете. Въпреки че запазвате авторските права върху снимките си, условията на Facebook дават на компанията  право да използва безвъзмездно всичко, което качвате на сайта.

 

На практика това означава, че Facebook може да предостави допълнително разрешение за използване на вашето съдържание на други компании без ваше съгласие. Компанията дори може да печели от това, но не е задължена от закона да ви плаща.

 

Ако искате да споделяте скъпоценните спомени на вашите деца, по-добре проверете 23snaps. Компанията няма да споделя информацията ви или снимките ви с рекламодателите, освен ако няма изрично разрешение за това.  Самата мрежа ви позволява да създавате няколко албума от снимки, видеоклипове и текст, след което да ги споделяте с подходящите хора. За да спестите време, сайта интелигентно поставя вашите снимки в правилните албуми. Можете дори да поръчате печатна книга на всички ваши снимки.

4. Edmodo

Edmodo се фокусира върху образователния сектор. Социалните медийни връзки между ученици и учители играят все по-важна роля в образователния процес, но публичната и отворена платформа на услуги като Facebook затруднява тяхното използване. Това накара учителите да търсят алтернативи на Facebook.


Edmodo е създаден от учители, а сред характеристиките са групови разговори, дискусии, базирани на теми и мониторинг. Огромната общност вече е споделила повече от 650 милиона безплатни материала.

 

И поради това, че е насочена към малолетните и непълнолетните, Edmodo има солидна политика за защита на личните данни. Компанията не продава информацията на никого, включително на рекламодатели и на приложения на трети страни. Освен това, Edmodo позволява на родителите да се присъединят към мрежата. Като се присъединяват, родителите могат да се включват в учебния процес и да координират работата на учителите.

5. MeWe

Четирите мрежи, които разгледахме досега, имат привидно стабилни политики за поверителност. Но ако сме научили нещо от Facebook, то е че политиките за поверителност могат да се променят.

 

MeWe обаче е различна. Мрежата се гордее със своята декларация за поверителност, според която „компанията никога няма да ви покаже насочена реклама. Всички публикации ще бъдат показани хронологично; няма алгоритми които да манипулират това, което виждате.  Сайтът никога няма да използва "бисквитки" за проследяване и никога няма да продаде вашите лични данни.“

 

На началната страница на сайта ще видите предизвикателството MeWe. Отбележете социалните мрежи, които използвате, и сканирайте браузъра си, за да видите колко проследяващи „бисквитки“ се показват. Ако неприкосновеността на личния живот наистина е приоритет номер едно за вас, MeWe е най-добрата алтернатива за Facebook.

 

Вижте как да разберем какво знае за нас Facebook