Често на редакционната ни поща, на Facebook страницата ни или във формата за дискусии тук в Digital.bg, получаваме зрителски питания за съвети „Кой смартфон да си изберем?”. Ценовите групи са различни като несъмнено най-търсените устройства са в бюджетният клас до 300лв. Не малко предложения за смартфони с цена до тази, могат да бъдат срещнати днес на пазара, но в повечето случаи при тях има някакъв компромис – недодялан дизайн, нискокачествени материали, слаб хардуер, лоша камера или малка батерия. Затова един съвет от нас - трябва много внимателно да избирате, преди да направите крайният си избор.

 

 

В това свое  ревю, екипът на Digital.bg ще ви запознае отблизо с един смартфон в този клас, който е от малкото добре балансирани изключения които определено трябва да видите. С какво Revo You успя да привлече вниманието ни? Останете с нас в следващите няколко минути и ще разберете.

 

 

Още щом отваряме кутията на смартфона, впечатление ни прави неговият естетически издържан дизайн. Графитено сивият цвят в комбинация с черна лицева част особено подсилват това усещане. Заради извитият заден капак и заоблената си периферна лайсна преливаща към стъклото на дисплея, Revo You е много удобен за държане и приляга плътно към ръката ни при разговор или работа. Малко хора обръщат внимание на този факт, но именно по този начин се намалява възможността от неволни изпускания.

 

 

Макар, че дори това да се случи, този смартфон има по-големи шансове да остане здрав, заради материала от който е направена рамката му. Да това е метал който няма да позволи на дисплея да се напука при лек удар. Като имайте предвид, че това не прави Revo You прекалено масивен – профилът му е само 8.3мм, а теглото 133гр.

 

 

Като база за сравнение, независимо, че е с по-малък дисплей Apple iPhone 6s тежи 143гр. В заключение, за дизайна на смартфона можем да кажем, че ако предварително не знаехме цената му, без колебание щяхме да предположим, че е от премиум класа устройства.

 

Дисплей

Преди малко споменахме, че дисплеят на Revo You е по-голям от този на флагмана iPhone 6s, но колко инча реално имаме пред себе си. Питаме ви, защото както можете да се убедите от кадъра на екраните си – ширината на двата смартфона е почти еднаква.

 

 

Приятната изненада е, че в тялото на You, Revo са побрали цели 5” дисплей. Това се е получило заради намалената рамка около екрана в дългите страни. Освен по отношение на размерите на смартфона и друг път сме казвали, че по този начин получаваме две други преимущества. Едното е картината – която изглежда сякаш е във въздуха, а не затворена в дебела рамка.

 

 

Ефект който днес гонят производителите на Smart телевизори. Второто преимущество, което определено ще оцените е, че така можете да работите с една ръка с дисплея на смартфона, без да ви се налага софтуерно намаляване на екрана както при дисплеите с по-голяма рамка. Ето какво имаме предвид – с този тест ще отключим телефона и ще наберем непознат номер с една ръка.

 

 

Да кажем няколко думи за качеството на картината. Дисплеят тук е IPS с резолюция 1280 х 720 пиксела, което води до 294ppi плътност на пикселите за 1” и 0.0865мм размер на всяка от точките. В резултат картината има достатъчно детайлен образ за разглеждане на снимки, игра на игри или продължително гледане на видео. Тестовете ни показват, че дори след няколко часови тестове не изпитваме повишена умора в очите си. Матрицата е качествена, което ви позволява да имате достатъчно видим дисплей, дори да гледате под ъгъл. Яркостта е висока, което пък ви гарантира, че ще имате добра видимост дори когато работите на открито под директно насочена към дисплея светлина.

 

 

Дисплеят на Revo You съвсем логично е тъчнскрийн, но от тъчскрийн до тъчскрийн има доста голяма разлика. В конкретният случай при сензорният дисплей е налична технологията On-Cell. Благодарение на нея няма да ви се налага да правите повторни задавания на команди, да задържате силно за активация или да бършете пръстите си през лятото от влагата на кожата, за да работите безпроблемно.

 

 

Сензорите предават добре, като е наличен и мултитъч. Тук ще отбележим и още нещо полезно – трите помощни бутона под дисплея имат самостоятелна подсветка. Тоест няма да имате проблеми с работа на тъмно.

 

Очаквайте

Очаквайте и втората част на видео ревюто което Digital.bg посвети на смартфона Revo You. В нея ще разгледаме и тестваме хардуера, батерията и някои по-специфични функции.