Колкото по-популярни са смартфоните, толкова повече се превръщат в предпочитана мишена за хакерите. Именно заради това много специалисти съветват да инсталирате антивирусен софтуер, за да се предпазите. Eксперти на английската компания Compartitech направиха интересно проучване, с което искат да разберат колко сигурни са антивирусните приложения зa Аndroid. За да го направят провеждат тестове с 21 от най-изтегляните заглавия от собствениците на устройствата с платформата.

 

Крайното им заключение вероятно ще изненада много хора, тъй като се оказва, че 47% от тях не успяват да преминат проверките им за сигурност. Това означава, че половината от мобилните приложения не само не ви предпазват, а дори представляват риск за потребителите. От Comparitech допълват, че са открили много забележки в начина, по който съхраняват и обработват данните ни, но също филтрите, с които предпазват Аndroid смартфоните от зловреден софтуер или вируси, съобщава AndroidHeadlines.

 

 

Три от приложенията имат сериозни пропуски в сигурността, а седем от заглавията се провалят в засичането на тестов вирус на Comparitech. Сред тях попадат следните имена: AEGISLAB Antivirus Free, Zemana Antivirus & Security, NQ Mobile Security & Antivirus Free, MalwareFox Anti-Malware, Antiy AVL Pro Antivirus & Security, Brainiacs Antivirus System, Tap Technology Antivirus Mobile и Fotoable Super Cleaner. По всичко личи, че трябва да сте много внимателни и при избора на антивирусен софтуер за смартфоните с Android.

 

Още от Digital: Пет лесни начина да предпазим Android смартфона си от хакери през 2019г.